Ce este gheața carbonică? Se poate consuma?
Gheața carbonică este forma solidă a dioxidului de carbon (CO2). Este numită „gheață carbonică” datorită sau din cauza faptului că la o temperatură și o presiune atmosferică normală, dioxidul de carbon se solidifică într-o substanță solidă, asemănătoare cu gheața. Ea mai este cunoscută și sub denumirea de ”gheață uscată”, iar termenul „carbonică” se referă la compusul chimic, dioxidul de carbon.
Cum se formează gheața carbonică?
Gheața carbonică se formează prin răcirea și comprimarea dioxidului de carbon solid la o temperatură de -78,5 grade Celsius. La această temperatură, dioxidul de carbon trece direct din starea solidă în starea gazoasă, fără a trece prin cea lichidă, într-un proces numit sublimare. Opusul acestui proces este numit desublimare, iar CO2 se schimbă din stare gazoasă în stare solidă (gheață carbonică). Deoarece temperatura sa este mult sub punctul de îngheț al apei, gheața carbonică poate fi folosită pentru a răci și congela alte substanțe, fiind adesea utilizată în diverse sectoare industriale.
Această ”gheață uscată” este foarte bună pentru transportul produselor alimentare perisabile, generarea de fum sau ceață în diverse spectacole, dar și pentru realizarea anumitor efecte speciale. Trebuie precizat că manipularea gheții carbonice necesită precauții suplimentare de siguranță, deoarece poate provoca leziuni severe prin îngheț, iar inhalarea excesivă a gazului de dioxid de carbon poate provoca leziuni interne ale organismului uman.
Se poate consuma gheață carbonică?
Gheață carbonică este folosită în special în industria alimentară, fiindcă poate îngheța instantaneu produsele. Potrivit Wikipedia.org, ea poate fi utilizată, totodată, și la ocazii festive pentru obținerea efectului de fum în paharele de băutură. Produsul nu este toxic, băuturile pot fi consumate în deplină siguranță (vor avea totuși un foarte ușor gust de sifon datorat dioxidului de carbon). Gheața carbonică este recomandată pentru șampanie, cocktail-uri și băuturi tari, consumate foarte reci, fiindcă în felul acesta tăria și agresivitatea (asprimea) alcoolului nu se mai simt și va ieși în evidență aroma.
Foto: Depositphotos.com