Ce este gruparea BRICS?

25.08.2023
Ce este gruparea BRICS?

NATO și UE sunt cele mai cunoscute organizații internaționale pe care le cunosc românii. Pe lângă acestea, există o plajă largă de grupuri de state care își organizează împreună interesele. De-a lungul timpului, țări puternice au ales să-și unească puterile pentru a avea o autonomie mai vastă. Ce este gruparea BRICS și care sunt statele membre?

Ce este BRICS? Care sunt statele membre?

BRICS

Cu toții știm de Uniunea Europeană (UE) sau Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Pe lângă acestea, există alte grupuri de state care fac ordinea în alte spații geografice. Alte legături de referință pot fi: Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) sau Liga Statelor Arabe (LSA).

Ultima intrată în media din România este BRICS. O grupare importantă, de care publicul românesc nu avea foarte mult habar. Concret, BRICS este un grup format din 5 state membre, mai exact Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Numele este format din inițialele fiecărui stat în limba engleză.

BRICS a luat naștere în anul 2010 după aderarea Africii de Sud. Scopurile inițiale au fost pentru a crea oportunități de investiții inter-statale. Cu timpul, blocul a devenit unul geopolitic coeziv, în care guvernele statelor se întâlnesc anual la summituri interguvernamentale. Oficial, acest grup este considerat cel mai important rival al blocului G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii).

Din anul 2022, aceștia au căutat să-și extindă numărul de membri, iar mai multe țări în curs de dezvoltare și-au exprimat interesul să se alăture. Împreună cele 5 state adună o suprafață geografică de peste 39.746,000 kilometri pătrați, dar și un PIB de aproximativ 56 trilioane de dolari.

Cu ce țări nu are România relații externe?

România este un stat cu multe relații economice și politice. Cu toate acestea, continuăm să lipsim în țările în care există probleme de securitate. Astfel că, lipsesc reprezentați ai statului în zone periculoase, precum Siria.

Ministerul Afacerilor Externe afirmă că nu realizează misiuni diplomatice pe teritoriul a 79 din 195 de țări. Cele mai importante state din această lungă listă sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot