Pisica este unul dintre cele mai comune animale pe care omul le-a domesticit de-a lungul istoriei. Statisticile spun că în lumea întreagă există peste 400 milioane de exemplare, acest lucru făcând din micile feline a doua alegere ca animal de companie. Există peste 40 de rase de pisici, printre care cele mai cunoscute fiind Maine Coon, Persană, Siameză sau Sfinx.
În orice colț al planetei ne-am afla, știm cu siguranță că pisicile iubesc căldura, mâncarea și … iarba. Da, ați citit bine.
Iarba pisicii sau Nepeta Cataria este o plantă perenă cu proveniențe europene și asiatice, înrudită cu menta. Nu doar pisicile au o afinitate pentru această plantă. Leii, tigrii, panterele, cu alte cuvinte, toate felinele, iubesc gustul sau mirosul acestei plante.
Planta funcționează ca un sedativ prin intermediul sistemului olfactiv al felinei. Substanța care atrage și afectează simțurile se numește „nepelactonă”. Nepelactona este o substanță chimică a cărei miros a fost asociat de către specialiști cu mirosul urinei pisicilor adulte, însă acest lucru nu a fost încă confirmat. Efectul durează aproximativ 10-15 minute și variază în funcție de cantitatea pe care pisica a inspirat-o.
Este adesea folosită ca o plantă suport în dresajul pisicilor. La vârste fragede, nu toate pisicile reacționează la plantă, fiind folosită și ca un stimulent în momentul în care jucăriile sunt introduse în rutina zilnică.
Cel mai frecvent, pisicile reacționează adulmecând, mâncând, săpând, rostogolindu-se sau chiar frecându-și obrajii de plantă. Iarba pisicii poate fi crescută în casă într-un ghiveci sau în colțul unei curți și nu reprezintă niciun pericol pentru animale, chiar dacă este înghițită. Aceasta nu creează dependență și nu există efecte adverse pe termen lung.
Deși nu reprezintă niciun pericol pentru micile feline, există anumite cazuri în care stăpânii ar trebui să acorde o atenție sporită, printre care:
Foto: Depositphotos.com