Medicamentele sunt cea mai rapidă cale de ameliorare a simptomelor unei afecțiuni. De-a lungul timpului, specialiștii în medicină s-au întrecut pe ei înșiși pentru a oferi populației pastile cât mai eficiente. Una dintre cele mai importante invenții din domeniu este ibuprofenul. Ce este ibuprofenul?
Senzația de răceală și gripă cu greu poate fi descrisă în cuvinte. Doar în momentul în care se instalează simptomele poți să îți dai seama că ai nevoie de medicamentație pentru a trece peste starea de rău. Organismul este setat pentru a lupta împotriva microbilor dăunători, iar pastilele vin sub forma unui ajutor.
Unul dintre cele mai eficiente medicamente cu care organismul s-a obișnuit este ibuprofenul. Dar ce este acesta și cum funcționează? Organizația Mondială a Sănătății a clasificat ibuprofenul ca pe un medicament esențial menit să calmeze durerea și reducerea febrei.
Acesta împiedică organismul să producă o cantitate mare de prostaglandine în momentul în care oamenii suferă de o afecțiune. Prostaglandinele sunt substanțe chimice eliberate în organism în cazul unei afecțiuni. Concret, în momentul în care este atins de mână un obiect ascuțit, creierul transmite rapid un mesaj de atenție referitor la durerea de la nivelul mâinii.
După ce ibuprofenul este absorbit în sânge, substanța începe să funcționeze, blocând astfel producția de prostaglandine, ceea ce duce la reducerea durerii la locul afectat. Medicamentul este utilizat pentru multiple afecțiuni, precum:
În România trăiesc aproximativ 19 milioane de oameni, aceștia având la dispoziție peste 8.000 de farmacii de unde pot procura medicamente. Cum populația are o vârstă medie de 42 de ani, pastilele devin un necesar important al cotidianului.
În urma unui clasament al cumpărăturilor, medicamentul nurofen continuă să fie cel mai popular din România. În perioada ianuarie – august 2020, au fost vândute peste 9 milioane de cutii de nurofen. Acest medicament este specializat în tratarea simptomelor de răceală, gripă sau durere. Poate fi cumpărat din farmacii fără o prescripție în prealabil de la medic.
Foto: Depositphotos.com