Ce este imperialismul? Globalizarea, o nouă formă de imperialism
Definit într-o modalitate simplă, imperialismul înseamnă extinderea puterii unei naţiuni prin forţă. Lucrurile însă sunt mai complexe decât atât și poate presupune subjugarea altor popoare și culturi, dobândirea de noi teritorii și impunerea controlului economic și politic. Ce consecințe are imperialismul?
Cum poate fi definit imperialismul?
Acest fenomen a fost practicat încă din cele mai vechi timpuri, iar consecințele au fost atât pozitive cât și negative. Imperialismul poate fi definit ca politica, practica sau promovarea extinderii puterii și influenței unei națiuni asupra alteia, de obicei prin colonizare și exploatare economică. De-a lungul istoriei, imperialismul a fost sinonim cu competiția pentru resurse și recunoașterea în rândul puterilor globale contemporane. Cele mai bune exemple de practici imperialiste în istorie sunt: controlul Romei asupra Mării Mediterane în vremuri străvechi, expansiunea europeană prin Africa în timpul „Luptei pentru Africa” din secolul al XIX-lea și încercările Japoniei din secolul XX de a stabili un imperiu în Asia de Est.
Controlul britanic asupra Indiei și Chinei în secolul al XIX-lea reprezintă un alt exemplu bun de imperialism. Această practică forțează anumite țări să accepte o anumită ideologie, ducând la distrugerea culturală locală. Unii istorici consideră că efectele imperialismului au fost pozitive, prin civilizarea acelor zone, în schimb alții consideră că daunele au fost catastrofale.
Ce națiuni au creat imperii?
Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia, Statele Unite ale Americii, Japonia și Țările de Jos sunt națiuni dominante și își datorează influența actuală practicilor imperialiste pe care le-au exercitat administrațiile precedente. Marea Britanie a colonizat o mare parte a Americii de Nord în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, a construit un imperiu maritim în Asia și Africa în timpul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea și mai târziu a dominat la scară largă Australia, Asia, iar pentru o perioadă de timp și Egiptul. Franța a dezvoltat o formă mixtă de imperialism între 1870 și 1940, deținând colonii în Africa, America de Nord și în Asia de Sud-Est. Germania și-a propus să domine Europa, la sfârșitul secolului al XIX-lea, prin controlul asupra unor regiuni străine, inclusiv părți din Camerunul actual, Namibia, Tanzania, Noua Guinee, Africa de Sud-Vest și Togo.
Rusia țaristă și-a extins în mod activ teritoriul pe parcursul a două secole, cu o prezență în Asia Centrală, extinzându-se în Siberia de Est, cu state vasale până în Alaska. Actualul război ruso-ucrainean este un simptom al atașamentului lor istoric față de filozofia imperialistă. În plus, Statele Unite ale Americii au achiziționat zone vaste în America de Nord prin negocieri până în 1898, iar ulterior au anexat teritoriile Puerto Rico și Hawaii. Exemplele pot continua, fiindcă marile puteri au fost întotdeauna ocupate să dețină cât mai multe terenuri și bogății.
Consecințele imperialismului
Termenul de imperialism există de secole și, cu toate acestea, implicațiile sale sunt relevante chiar și în prezent. Imperialismul este o politică de extindere a puterii și influenței unei națiuni asupra alteia prin colonizare și dominație economică. Această dinamică continuă să provoace inegalități globale între țările puternice, responsabile istoric de manipularea afacerilor internaționale, și cele supuse voinței lor. Prin urmare, înțelegerea corectă a modului în care funcționează imperialismul este vitală pentru a aborda efectele sale de durată în lumea actuală.
Principalele motive pentru care s-a practicat imperialismul au fost de natură economică și politică. Statele au dorit să aibă mai multă influență în anumite zone ale Globului, să aibă acces la resursele naturale și la noi piețe de desfacere.
În trecut, imperialismul se referea la cucerirea sau ocuparea militară de către un stat a unei țări străine, de obicei însoțită de controlul politic și economic asupra teritoriului cucerit. În timpul erei colonialismului european din secolul al XIX-lea, academicienii au folosit termenul pentru a descrie expansionismul teritorial determinat de competiția dintre guvernele naționaliste. Astăzi, oamenii de știință și-au extins definiția imperialismului pentru a include ideologii politice care exploatează ierarhiile sociale, culturale și economice prin neocolonialism și globalizare, potrivit worldatlas.com.
Foto: worldatlas.com