Ce este inflația? Cum poate fi explicată inflația?

10.02.2021
Ce este inflația? Cum poate fi explicată inflația?

Inflația este declinul puterii de cumpărare a unei monede în timp. O estimare cantitativă a ratei la care se produce scăderea puterii de cumpărare se poate reflecta în creșterea nivelului mediu al prețului unui coș de bunuri și servicii selectate într-o economie într-o anumită perioadă de timp.

Inflația. Creșterea nivelului general al prețurilor, exprimată adesea ca un procent, înseamnă că o unitate de monedă cumpără efectiv mai puțin decât în perioadele anterioare. Inflația poate fi contrastată cu deflația, care apare atunci când puterea de cumpărare a banilor crește și prețurile scad.

Ce este inflația? Înțelegerea inflației

Deși sunt ușor de măsurat schimbările de preț ale produselor individuale în timp, nevoile umane se extind mult dincolo de unul sau două astfel de produse. Indivizii au nevoie de un set mare și diversificat de produse, precum și de o serie de servicii pentru a duce o viață confortabilă.

Acestea includ mărfuri precum cereale alimentare, metal și combustibil, utilități precum electricitatea și transportul și servicii precum asistență medicală, divertisment și forță de muncă.

Inflația își propune să măsoare impactul global al modificărilor de preț pentru un set diversificat de produse și servicii și permite o reprezentare unică a valorii creșterii nivelului prețului bunurilor și serviciilor într-o economie pe o perioadă de timp.

Pe măsură ce o monedă își pierde valoarea, prețurile cresc și cumpără mai puține bunuri și servicii. Această pierdere a puterii de cumpărare afectează costul general al vieții pentru publicul comun, ceea ce duce în cele din urmă la o decelerare a creșterii economice. Opinia economiștilor este că inflația susținută apare atunci când creșterea ofertei de bani a unei națiuni depășește creșterea economică.

Pentru a combate acest lucru, autoritatea monetară adecvată a unei țări, precum banca centrală, ia măsurile necesare pentru a gestiona oferta de bani și de credit pentru a menține inflația în limite admise și pentru a menține economia funcționând fără probleme.

Cauzele inflației

O creștere a ofertei de bani este rădăcina inflației, deși aceasta poate avea loc prin diferite mecanisme din economie. Oferta de bani poate fi mărită de către autoritățile monetare fie prin tipărirea și acordarea mai multor bani persoanelor fizice, prin devalorizarea legală (reducerea valorii) monedei de curs legal, mai mult (cel mai frecvent) prin împrumutarea de bani ca credite de cont de rezervă prin sistemul bancar prin cumpărarea de obligațiuni de stat de la bănci pe piața secundară.

În toate aceste cazuri de creștere a ofertei de bani, banii își pierd puterea de cumpărare. Mecanismele modului în care aceasta determină inflația pot fi clasificate în trei tipuri: inflația cererii, inflația cost-push și inflația încorporată.

Avantaje și dezavantaje ale inflației

Inflația poate fi interpretată ca un lucru bun sau rău, în funcție de ce parte partea afectată și de cât de repede are loc schimbarea. De exemplu, persoanelor cu active corporale care sunt evaluate în valută, cum ar fi proprietățile sau mărfurile stocate, le-ar plăcea să vadă o anumită inflație, deoarece crește prețul activelor lor pe care le pot vinde la o rată mai mare.

Cu toate acestea, cumpărătorii unor astfel de active s-ar putea să nu fie mulțumiți de inflație, deoarece vor fi obligați să achite mai mulți bani. Obligațiunile indexate în funcție de inflație sunt o altă opțiune populară pentru investitori de a profita de inflație.

Pe de altă parte, persoanele care dețin active denominate în valută, cum ar fi numerar sau obligațiuni, s-ar putea să nu le placă inflația, deoarece erodează valoarea reală a deținerilor lor.

Investitorii care doresc să-și protejeze portofoliile de inflație ar trebui să ia în considerare clasele de active acoperite de inflație, cum ar fi aurul, mărfurile și fondurile de investiții imobiliare.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot