Sezonul cald este momentul în care oamenii petrec cel mai mult timp în aer liber. Fie că ne plimbăm în oraș, mergem la mare sau munte, tindem să stăm foarte mult în soare. Deși lumina naturală este un aport important de vitamina D, prea multă ne poate deteriora sănătatea. Ce este insolația? Când soarele devine periculos și facem insolație?
Vara, temperaturile pot deveni insuportabile pentru organism, atingându-se chiar și 40 de grade Celsius. Corpul uman are nevoie de lumină și căldură pentru a se dezvolta. Cu toate acestea, o expunere îndelungată în soare ne poate aduce disconfort și chiar probleme medicale.
Conform specialiștilor din medicină, insolația este rezultatul unei expuneri prelungite la soare asupra corpului neprotejat suficient. Aceasta apare din cauza unor congestii a vaselor creierului, care în timp pot provoca edem cerebral sau chiar hemoragii.
Fiind considerată o urgență medicală, trebuie tratată cu seriozitate, căutându-se rapid căi de remediere. Persoana care suferă de insolația poate manifesta dureri de cap, vărsături, convulsii și stări de leșin. În cazurile cele mai grave se poate ajunge chiar și la comă.
Există insolație de două feluri:
Pentru a nu se ajunge la tratament, este nevoie de o conștientizare a problemei și o încercare de prevenție a simptomelor:
În cazul în care se uită de prevenție și se ajunge la simptomatologie, insolația trebuie tratată cu maximă importanță. Până la ajungerea specialiștilor, trebuie luate măsuri suplimentare, nefiind nevoie de cunoștințe medicale pentru a acorda un prim ajutor în caz de insolație.
Foto: Depositphotos.com