Ce este majuscula? Ce cuvinte se scriu cu litera mare?

21.09.2020
Ce este majuscula? Ce cuvinte se scriu cu litera mare?

Majuscula este litera (din alfabet sau caracter grafic) folosită pentru a scrie inițiala numelor proprii și ale cuvintelor care încep o frază. Acestea se scriu întotdeauna cu literă mare, numită și majusculă.

Reguli de utilizare a literelor mari

Există numeroase reguli asociate cu scrierea cu majuscule, însă le vom evidenția pe câteva dintre cele mai frecvente pe care le întâlnim în scrierea academică.

1. Se scrie cu majuscule primul cuvânt din citate, cu condiția ca materialul citat să fie o propoziție completă.

De exemplu:

Ralph Waldo Emerson a spus: „Singura modalitate de a avea un prieten este să fii unul”.

2. Se folosesc majuscule pentru substantive proprii. Cu alte cuvinte numele oamenilor, evenimente importante, locuri specifice, de numirile orașelor le scriem cu litere mari.

De exemplu:

Nu scriem cu majusculă cuvântul „pod” decât dacă începe o propoziție, dar trebuie să scriem cu majuscule „Podul Constanța” pentru că este numele unui pod specific.

3. Se scrie în limba română cu inițială majusculă primul cuvânt și al doilea cuvânt al formulelor de politețe de tipul: Domnia Sa, Excelența Voastră, Măria Ta, Sfințenia Sa.

4. Majuscula se foloseste în denumirile oficiale ale statelor și se scriu cu inițială mare sau majusculă la fiecare cuvânt (cu excepția celor ajutătoare) care intră în componența lor: Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană, Statele Unite ale Americii.

5. Tot cu inițială majusculă se scriu și denumirile sărbătorilor, mai puțin cele ajutătoare: Anul Nou, Ziua Victoriei, Ziua Internațională a Femeii etc.

6. Denumirile oficiale ale instituțiilor de stat și politice, naționale și internaționale, ale întreprinderilor se scriu cu inițială majusculă la toate cuvintele care intră în componența lor, cu excepția cuvintelor ajutătoare: Guvernul României, Parlamentul României, Marele Hural Popular, Adunarea Națională Franceză, Camera Lorzilor, Camera Comunelor, Facultatea de Limba și Literatura Română, Institutul de Economie Mondială, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Muzeul Literaturii Române.

7. În limba română, pseudonimele sau poreclele se scriu tot cu majusculă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot