În ultimii ani, românii au înțeles importanța consumului de carne de vită și de mânzat. Totuși, nu toată lumea știe ce este acela mânzat și sunt și mai puțini cei care înțeleg la ce se referă când pe un produs scrie „carne de vită maturată”.
Înainte de toate, trebuie punctat un lucru: carnea de mânzat este extrem de apreciată și, așa cum era de așteptat, mai scumpă decât cea de vită. Pe românește, carnea de mânzat se situează între vițel și vită. Aceasta este matură, dar ceva mai fragedă decât carnea de vită. Conform definiției, mânzatul este un vițel înțărcat, a cărui limită de vârstă variază, după regiuni, între câteva luni și doi ani.
Maturarea presupune păstrarea cărnii timp îndelungat, câteva săptămâni sau chiar luni, în condiţii de temperatură, umiditate şi ventilaţie controlate. Maturarea este, de fapt, “învechirea” controlată a cărnii pentru a asigura o carne fragedă după gătire. Maturarea cărnii diferă în funcţie de temperatura la care se face maturarea: 10-13 zile la 0°C, 4-5 zile la 10°C sau 30-40 ore la 20°C. În această perioadă, carnea devine mai fragedă prin descompunerea enzimatică parţială a fibrelor musculare.
Spre deosebire de carnea de vită nematurată, cea maturată este mai fragedă, mai suculentă și, evident, mai aromată. Trebuie specificat faptul că pentru procesul de maturare nu se folosesc niciun fel de arome sau săruri.
De ce este carnea atât de roșie și de frumoasă în magazin? Ce pun în ea?