Mascarpone. Ce este Mascarpone? La ce se folosește mascarpone?

18.10.2021
Mascarpone. Ce este Mascarpone? La ce se folosește mascarpone?

Multe dintre gospodine sau cei pasionați de gastronomie sunt familiarizați cu faimosul mascarpone. Bine, ce-i drept, nu trebuie să stai în bucătărie să gătești, știi deja că această „poțiune magică” este stratul cremos din tiramisu.

Dar ce este, de fapt, mascarpone? Este brânză sau cremă? Sau amândouă? Care este totuși diferența dintre ele? Shtiu.ro vă oferă răspunsurile la aceste întrebări.

Mascarpone este brânză cremă?

Când oamenii spun mascarpone, cel mai probabil se referă la brânza mascarpone. Brânza Mascarpone este un tip de brânză originară din Italia. Este fabricată din doar două ingrediente: smântână grasă și acid citric sau tartric.

Compoziția se încălzește și apoi se adaugă acidul pentru a solidifica și îngroșa crema. Se trece apoi printr-o pânzăpentru a elimina excesul de lichid. Conținutul de grăsime este de obicei între 60-75%, făcându-l ușor de întins și foarte mătăsos.

Mascarpone are un gust similar cu cel al cremei de brânză, al brânzei ricotta sau al cremei fraiche, dar cu puțin mai multă dulceață și aciditate. Acest lucru îl face o brânză versatilă atât pentru preparatele dulci, cât și pentru cele sărate.

Ce este crema Mascarpone?

Este posibil să fi auzit mascarpone denumită cremă mascarpone. Diferența dintre brânza mascarpone și cremă este că cea din urmă este făcută din brânză mascarpone, ouă și zahăr care sunt amestecate împreună. Rezultatul este delicioasa cremă folosită pentru a face tiramisu. Este, de asemenea, folosit ca topping pentru tort, pentru fructe și chiar pentru cafea.

Diferența dintre brânză și cremă mascarpone

Brânza de acest tip este obținută din smântână grasă, în timp ce pentru crema de brânză se folosește lapte integral. Acest lucru conferă acestui ingredient un conținut ridicat de grăsimi și o textură mai bogată și mai cremoasă.

Conținutul de grăsime al cremei de brânză este de 30-40 la sută, comparativ cu conținutul de grăsime de 60-75 la sută al brânzei. Crema de brânză este mai acidă, oferindu-i un gust mai acru decât brânza, dar cele două pot fi utilizate în mod alternativ.

Cum să-ți faci propria brânză Mascarpone

Am zis deja mai sus că brânza mascarpone este făcută doar din două ingrediente simple: smântână grasă și o formă de acid. Deși acest tip de brânză se poate găsi în toate magazinele alimentare, iată cum se poate face cu ușurință de la zero.

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Se toarnă smântâna într-o cratiță medie și se fierbe la foc mediu până când dă în clocot.
  2. Adăugați sucul de lămâie (sau cel tartric) și amestecați timp de 15 minute sau până când preparatul se îngroașă.
  3. Puneți o lingură de lemn în mijlocul amestecului. Dacă lingură stă nemișcată în cremă, atunci este gata.
  4. Mutați cratița într-o baie de gheață și lăsați-o să se răcească complet.
  5. Se toarnă amestecul într-o strecurătoare care a fost căptușită cu pânză de brânză. Puneți un vas sub strecurătoare pentru a se scurge excesul de lichid.
  6. Se pune la frigider 24 de ore. Aruncați excesul de lichid. Bellissimo! 🙂

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot