Ce este matcha? Cum se prepară ceaiul de matcha? │VIDEO
Cultura asiatică a început să fie din ce în ce mai răspândită în Europa. În România au apărut numeroase restaurante cu specific chinezesc, coreean, japonez sau thailandez. Recent, un nou produs ia avânt și este promovat prin diverse canale media ca având un efect benefic asupra corpului uman. Ce este matcha? Care este sfatul medicului cu privire la această pulbere?
Ce este matcha?
Conform culturii asiatice, matcha este o pulbere măcinată provenită din frunzele de ceai special cultivate. Diferit de alte soiuri, plantele de ceai verde pentru matcha sunt cultivate la umbră pentru 3 sau 4 săptămâni, înainte de a fi recoltate. Umbra care se abate asupra plantei, face ca planta „Camellia sinensis” să producă un nivel ridicat de teanină și cofeină.
Măcinarea frunzelor este un proces lent, de durată, deoarece pietrele folosite trebuie să aibă și să mențină o anumită temperatură. Pentru măcinarea a aproximativ 30 grame de pudră, poate dura chiar și o oră. Gustul rezultat este unul mai intens și profund decât al ceaiului clasic.
Cultura japoneză prevede ca prepararea, servirea și consumul de matcha să fie făcută sub formă de ceai fierbinte. Economia competitivă și nivelul ridicat al turismului, a făcut ca această substanță să fie folosită și în dulciurile mochi, tăiței, înghețată sau cafea.
Care este sfatul medicului privind consumul acestei substanțe?
Medicii nutriționiști confirmă că matcha este un produs bogat în antioxidanți. Pe termen lung, beneficiile consumului poate reprezenta un combatant puternic împotriva cancerului sau a diabetului. Consumul ceaiului poate duce la ținerea sub control al colesterolului, îmbunătățirea fertilității la bărbați sau poate reduce tensiunea arterială.
Ceaiul verde este de mult studiat și supus testelor tratării cancerului. În diferite studii, persoanele care au consumat mai mult de 10 porții de ceai pe zi au dezvoltat o formă de cancer cu o întârziere de 7 ani, față de cei care au consumat doar 4 pe zi.
Poate reprezenta o soluție potrivită și pentru funcționarea propice a creierului. Persoanele care au depășit vârsta de 65 de ani au frecvent probleme de atenție, memorare sau mișcare. Cercetările au arătat că un consum mediu de ceai verde poate ajuta la sănătatea minții.
Foto: Depositphotos.com