Ce este melatonina? Cum influențează somnul?

15.12.2020
Ce este melatonina? Cum influențează somnul?

Melatonina este un hormon derivat din serotonină, care este considerat hormonul fericirii, și are rol de reglare a ritmului circadian. Cu alte cuvinte, melatonina este responsabilă de cât de bine se odihnește organismul uman în timpul nopții.

După o zi de muncă, corpul uman trebuie să se odihnească și să doarmă pentru a-și putea relua activitatea de a doua zi. Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, o persoană are nevoie de între 7-9 ore de somn pe noapte. De multe ori, însă, se întâmplă se duci la culcare și să nu reușești să adormi. Atunci se apelează la pastile cu melatonină, care în mod normal este produsă în mod natural de organism.

Cum funcționează melatonina?

Acest hormon derivat din serotonină are mai multe acțiuni benefice asupra organismului. Melatonina este activă în timpul nopții când împiedică, hormonii energetici să fie activi pentru ca resursele organismului să se poate regenera. Potrivit specialiștilor în sănătate, în intervalul 02:00-04:00 melatonina ajută la reducerea temperaturii interne a corpului.

Totodată, acest hormon are caracter antioxidant, fiindcă sustine structura celulelor în fața acțiunii radicalilor liberi, ajută la buna funcționare a sistemului endocrin și are grijă de sistemul imunitar.

Cum afectează organismul acest hormon?

Melatonina mai este denumită și „hormonul întunericului”, iar atunci când în organismul uman există dezechilibre ale acestei substanțe apar tot felul de dispoziții. Astfel, lipsa acesteia duce la insomnii și stări de oboseală în timpul zilei. În schimb dacă melatonina este prezentă mai mult decât trebuie la femei, le poate fi afectată ovulația, iar drept urmare acestea nu mai pot rămâne însărcinate.

Cum trebuie luate suplimentele cu melatonină?

Dacă se apelează la suplimente cu melatonină, medicii recomandă doze de 0.5-5 miligrame. Prima doză este indicată să fie de 0.5 miligrame și apoi, dacă este nevoie se poate crește doza. Se recomandă ca melatonina sa fie administrată cu aproximativ 30 de minute înainte de somn, pentru a avea efectul dorit asupra organismului.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot