Ce este memoria RAM?

27.06.2023
Ce este memoria RAM?

Calculatorul este considerat un super creier menit să ne ajute în task-urile zilnice de la muncă sau de acasă. Folosit pentru proiecte, documente sau jocuri, pentru a funcționa în mod corespunzător este necesar ca acesta să fie dotat cu componente performante. Ce este memoria RAM și cum ajută la rularea corectă a sistemului?

Ce este RAM?

RAM

Computerul este format din mai multe componente, iar una dintre cele mai importante este memoria RAM. Fără aceasta, viața sistemului este compromisă, chiar inexistentă. Conform specialiștilor din domeniu tehnologiei, memoria RAM este spațiul unde datele sunt prelucrate de către microprocesor.

RAM este acronimul denumirii complete „Random Acces Memory”. Orice program și fișier din calculator este prima dată încărcat de pe Hard Disk în memoria RAM. Având în vedere că toate fișierele și programele trebuie să ajungă mai întâi în acest loc, dimensiunea și viteza de lucru a ramilor influențează direct calitatea și performanța calculatorului.

Memoria RAM este construită din numeroase componente electronice, fiind volatilă, adică pierde instant informații la întreruperea alimentării cu curent. Există două tipuri principale de astfel de memorii: static RAM și dinamic RAM. În prezent, plăcuțele de memorie dinamice sunt cele mai folosite datorită rezistenței în timp. Totodată, există 4 categorii separate de memorii dinamice:

În concluzie, cu cât computerul are mai multe plăcuțe cu capacitate ridicată, cu atât sistemul funcționează la parametri cât mai înalți.

Care sunt cele mai importante componente ale computerului?

Deși foarte mulți oameni au în casă, nu toți cunosc toate componentele pe care computerul le are. Principalele structuri din interiorul carcasei sunt:

Placa de bază reprezintă temelia sistemului, fără de care nu poate funcționa. Aceasta alocă putere și permite comunicarea între componente, livrând datele în timp real. În același timp, procesorul este creierul de care calculatorul are nevoie. Acesta se ocupă de procesarea datelor, comenzi și instrucțiuni.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot