Ce este misofonia? Mulți dintre oameni o au!

03.04.2023
Ce este misofonia? Mulți dintre oameni o au!

Oboseala și stresul sunt cele mai comune efecte ale muncii în exces. Secolul al XXI-lea este despre evoluție, tehnologie și, evident, multă muncă. Dimineața este momentul din zi în care oamenii pot fi morocănoși, cele mai multe dintre zgomote tind să ne deranjeze sau chiar să ne enerveze. Cu toate acestea, acest lucru poate să nu țină de starea de spirit, ci de o boală. Numele acesteia? Misofonie.

Ce este misofonia și cum se manifestă?

misofonia

Știți momentul acela când se aude că cineva plescăie când mănâncă sau soarbe din băutură? Doar imaginând aceste acțiuni poate enerva pe cei mai mulți dintre noi. De cele mai multe ori, deranjul provocat de aceste sunete este pusă în baza oboselii sau pur și simplu al unui disconfort.

Cu toate acestea, specialiștii au ajuns la concluzia că oamenii care sunt deranjați de zgomote suferă de o afecțiune denumită misofonie. Sunetele care declanșează misofonie pot varia de la o persoană la alta. Cele mai multe categorii sunt cele care au legătură cu gura sau alimente, respirație, sunete nazale sau degete. Dovezile arată că această afecțiune apare în copilărie și se agravează în timpul vieții.

Pentru a face o imagine de ansamblu, oamenii de știință au creat o listă cu zgomote care pot deranja oamenii care au misofonie:

Lista completă poate fi accesată aici:

Cum se tratează?

Această afecțiune tinde să înrăutățească legăturile de familie și este necesar un tratament cât mai curând după diagnosticare. Tratamentul constă în consiliere psihologică, terapie prin sunet sau administrare specială a antidepresivelor.

Un factor important al apariției misofoniei este stilul de viață al pacientului. Este important ca acesta să aibă un somn liniștit și un număr considerat de ore dormite, să facă mișcare fizică în mod regulat și să evite stresul.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot