Ce este mita? De ce dau oamenii mită?

29.05.2023
Ce este mita? De ce dau oamenii mită?

Odată cu evoluția omenirii, cetățenii au ajuns să conviețuiască într-un spațiu cu reguli și libertăți. Societatea a fost organizată mai strict, având o conducere și diverse alte servicii, precum poliție, doctori și multe altele. Nu toți sunt mulțumiți de servicii, astfel că recurg la metode ilegale pentru a fi favorizați. Ce este mita și de ce recurg oamenii la aceasta?

De unde provine ideea de „mită”?

mită

Mita este definită ca fiind o sumă de bani promisă unei persoane, cu scopul de a o determina să încalce obligațiile de serviciu în detrimentul altei persoane. Trebuie precizat că poate fi oferite și alte daruri, împreună sau fără suma de bani. Legea pedepsește în statele civilizate atât darea, dar și luarea de mită.

Corupția nu a fost o problemă la începutul istoriei. În loc de a da mită, oamenii din istorie dădeau „ofrande” zeilor sau conducătorilor. Aceasta era o regulă nescrisă prin care cetățenii sperau la anumite favoruri. Odată cu evoluția societății și a instituțiilor religioase, au apărut și regulile de corectitudine și guvernare.

Regii și faraonii considerau că statul de drept era presus dorințelor de îmbogățire directă. Astfel că, s-a încercat distincția dintre cadouri și mită. Există înregistrări și legi ale mitei încă din cele mai îndepărtate timpuri. Arheologii au descoperit dovezi vechi de peste 3.000 de ani în care erau trecuți angajații care acceptau mită.

Motive pentru care oamenii dau șpagă

Șpaga reprezintă alt cuvânt folosit pentru mită. În prezent, corupția este prezentă oriunde. Începe de la cea mai mică scară socială și ajunge până în vârf. Cei mai săraci oferă mită pentru a ajunge mai repede la anumite servicii, iar cei bogați oferă mită pentru a face și mai mulți bani.

Iată câteva motive pentru care oamenii aleg să dea mită, chiar dacă este rea:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot