Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?

de: Claudiu Petrișor
21 11. 2024
Depositphotos_166373076_L
Racheta balistica

Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu peste 1.000 de zile. Ce este această rachetă și cum funcționează?

Armata lui Putin a lansat joi, 21 noiembrie, dimineața devreme, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei, marcând astfel o escaladare semnificativă a atacului său în curs asupra țării.

Ce este o rachetă balistică intercontinentală?

O rachetă balistică intercontinentală (ICBM) este o armă cu rază lungă de acțiune care este trasă în spațiu și apoi eliberează un focos sau focoase care reintră în atmosferă pentru a lovi alese. Acesta ICBM-uri au o rază de acțiune minimă de 5.500 de kilometri, dar unele versiuni pot merge mult mai departe, mai mult de 9.000 de kilometri.

Acest tip de rachete pot fi lansate din silozuri sau vehicule de lansare mobile și pot fi alimentate cu combustibil solid sau lichid. ICBM-urile cu combustibil solid sunt considerate mai periculoase, deoarece pot fi mutate și lansate mai rapid decât cele alimentate cu combustibil lichid.

Rachetele balistice pot fi clasificate în funcție de raza de acțiune:

  • Rachete balistice scurte (SRBM): Cu o rază de acțiune de până la 1.000 km.
  • Rachete balistice medii (MRBM): Cu o rază de acțiune între 1.000 și 3.000 km.
  • Rachete balistice intercontinentale (ICBM): Cu o rază de acțiune de peste 5.500 km, capabile să ajungă la orice punct de pe planetă.

Cât de aproape lovește ținta o rachetă balistică?

Precizia cu care o rachetă balistică lovește o țintă depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul rachetei, tehnologia de ghidaj utilizată și distanța până la țintă. Totuși, testele au arătat că în peste 50% din cazuri racheta a lovit un cerc de 100 de metri în jurul țintei.

Sistemul de la Deveselu poate intercepta astfel de rachete

Sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu care a fost actualizat în anul 2019 este capabil să respingă un astfel de atac. Acesta este dotat la rândul său cu rachete capabile să distrugă rachetele ostile prin forța impactului. Rachetele de la Deveselu au o autonomie de 500 de km şi o viteză maximă de aproximativ 9.600 km/h.

Scutul antirachetă de la Deveselu este cel mai modern sistem de apărare din Europa și găzduiește 44 de rachete. Un singur interceptor costă în jur de 20 de milioane de dolari.

Foto: Depositphotos.com