Ce este Ochiul Saharei din Mauritania? Cum s-a format?

05.01.2021
Ce este Ochiul Saharei din Mauritania? Cum s-a format?

Ochiul Albastru al Saharei, cunoscut și sub numele de Structura Richat sau Guelb er Richat, este o formațiune geologică din deșertul Sahara care seamănă cu un „ochi de taur” enorm. Formația se întinde pe o regiune a deșertului de 40 de kilometri în Mauritania.

Timp de secole, doar câteva triburi nomade locale știau despre formare. A fost fotografiat pentru prima dată în anii 1960 de către astronauții Gemini, care l-au folosit ca punct de reper pentru a urmări progresul secvențelor lor de aterizare. Mai târziu, satelitul Landsat a realizat imagini suplimentare și a oferit informații despre dimensiunea, înălțimea și întinderea formațiunii.

Geologii au crezut inițial că Ochiul Saharei este un crater de impact, creat atunci când un obiect din spațiu s-a izbit de suprafață. Cu toate acestea, studii îndelungate ale rocilor din interiorul structurii arată că originile sale sunt în întregime bazate pe Pământ.

Ochiul Saharei, o minune geologică unică

Geologii au ajuns la concluzia că Ochiul Saharei este o cupolă geologică. Formația conține roci vechi de cel puțin 100 de milioane de ani. Unele datează cu mult înainte de apariția vieții pe Pământ.

Aceste roci includ depozite magmatice (vulcanice), precum și straturi sedimentare care se formează pe măsură ce vântul împinge straturile de praf și apa depune nisip și noroi. Astăzi, geologii pot găsi mai multe tipuri de roci magmatice în zona ochiului, inclusiv kimberlit, carbonatite, bazalturi negre (similar cu ceea ce poate fi văzut în Insula Mare din Hawai’i) și riolite.

Cu milioane de ani în urmă, activitatea vulcanică din adâncuri a ridicat întregul peisaj din jurul Ochiului. Aceste regiuni nu erau deșerturi, așa cum sunt astăzi. În schimb, erau probabil mult mai temperate, cu apă curgătoare abundentă.

Roci de gresie stratificate au fost depuse de vânturile suflante și pe fundul lacurilor și râurilor în timpul temperatului. Fluxul vulcanic subteran a împins în cele din urmă straturile suprapuse de gresie și alte roci. După ce vulcanismul a scăzut, eroziunea vântului și a apei a început să mănânce straturile cupulate de rocă. Regiunea a început să se așeze și să se prăbușească în sine, creând caracteristica aproximativ „oculară” circulară.

Urmele Pangeei

Rocile antice din cadrul Ochiului Saharei au oferit cercetătorilor informații despre originile sale. Cea mai timpurie formare a Ochiului a început când supercontinentul Pangea a început să se despartă. Pe măsură ce Pangeea s-a destrămat, apele Oceanului Atlantic au început să curgă în regiune.

În timp ce Pangeea se îndepărta încet, magma din adâncurile de sub suprafață a început să se împingă în sus de mantaua Pământului, care a format o cupolă stâncoasă în formă de cerc înconjurată de straturi de gresie.

Pe măsură ce eroziunea și-a luat efectul asupra rocilor magmatice și a gresiei și, pe măsură ce cupola s-a potolit, au fost lăsate în spate creste circulare, conferind structurii Richat forma circulară scufundată. Astăzi, ochiul este oarecum scufundat sub nivelul peisajelor din jur.

Sahara Occidentală nu mai are condițiile temperate care au existat în timpul formării Ochiului. Se poate vizita deșertul uscat și nisipos pe care Ochiul Saharei, dar nu este o călătorie de lux. Călătorii trebuie mai întâi să aibă acces la o viză mauritană și să găsească un sponsor local.

Odată admise, turiștii sunt sfătuiți să facă aranjamente de călătorie locale. Unii antreprenori oferă plimbări cu avionul sau excursii cu balonul cu aer cald peste Eye, oferind vizitatorilor o vedere de „pasăre”.

Foto: NASA

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot