În ultima perioadă, din marile magazine au fost retrase două tipuri de sucuri din cauza unei substanțe deosebit de periculoase, și anume oxidul de etilenă. De asemenea, limitele admise de oxid de etilenă a fost depășit și în anumite loturi de înghețată. Totuși, ce este oxidul de etilenă?
„Compania Maspex Romania, în calitate de producător al mărcii de băutură răcoritoare Figo, produs în România, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la existenţa substanţei oxid de etilenă ce depăşeşte limitele permise de reglementările în vigoare, într-un ingredient al materiilor prime care ni s-au livrat. Acest fapt are impact asupra anumitor produse Figo. Având în vedere cantităţile extrem de mici utilizate, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilorşi compania a decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora”, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Oxidul de etilenă mai este cunoscut și sub denumirea oxid de etenă sau oxiran. Formula chimică a acestui compus organic este C₂H₄O.
La temperatura camerei, oxidul de etilenă este un gaz incolor inflamabil, cu miros dulce. Este utilizat în principal pentru a produce alte substanțe chimice, inclusiv antigel. În cantități mai mici, oxidul de etilenă este utilizat ca pesticid și ca agent de sterilizare.
Capacitatea oxidului de etilenă de a deteriora ADN-ul îl face un agent de sterilizare eficient, dar, de asemenea, explică activitatea sa cauzatoare de cancer. Principalele căi de expunere umană la oxidul de etilenă sunt inhalarea și ingestia, care pot apărea prin expunere profesională, de consum sau de mediu.
Deoarece oxidul de etilenă este extrem de exploziv și reactiv, echipamentul utilizat pentru prelucrarea acestuia constă în general din sisteme închise ermetic și extrem de automatizate, ceea ce scade riscul de expunere profesională.
În ciuda acestor precauții, lucrătorii și oamenii care locuiesc în apropierea instalațiilor industriale care produc sau utilizează oxid de etilenă pot fi expuși la oxid de etilenă prin emisii industriale necontrolate.
Populația generală poate fi, de asemenea, expusă prin fum de tutun și prin utilizarea produselor care au fost sterilizate cu oxid de etilenă, cum ar fi produse medicale, produse cosmetice și echipamente apicole.
Limfomul și leucemia sunt cancerele raportate cel mai frecvent asociate cu expunerea profesională la oxidul de etilenă. Cancerele de stomac și de sân pot fi, de asemenea, asociate cu expunerea la oxid de etilenă.
Foto: Unsplash