Ce este oximetria? Cum este afectată sănătatea omului de lipsa oxigenului în sânge?

11.01.2021
Ce este oximetria? Cum este afectată sănătatea omului de lipsa oxigenului în sânge?

Organismul uman este unul fragil. Sănătatea corpului este cel mai important lucru din viața unei persoane. Cu toate că sunt oameni care își neglijează organismul, supunăndu-l la tot felul de presiuni, cei mai mulți au grijă de propriul corp ca de un templu.

O zicală celebră din latină spune: „Mens sana in corpore sano”, care în traducere liberă înseamnă „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Însă, ce se întâmplă atunci când organismul s-a îmbolnăvit și are nevoie de ajutor? Cum tratăm corpul?

În primul rând, cel mai indicat este să consultăm un doctor pentru a afla problema. Oxigenarea deficitară a sângelui este o boală tot mai des întâlnită, în ultima vreme.

Specialiștii în sănătate, susțin că nivelul normal de oxigen din sânge trebuie să fie între 95-100%, cel puțin 93%, iar valorile sub 90% duc la hipoxemie. Dacă nivelul de oxigen din sânge este prea scăzut, inima și creierul nu funcționează normal, fiind suprasolicitate.

Cum îți dai seama că nivelul de oxigen din sânge este scăzut?

Atunci când nivelul de oxigen din sânge scade apar mai multe simptome, care de multe ori nu sunt luate în seamă și nu sunt asociate acestei probleme. Astfel, o persoană poate prezenta următoarele semne: amețeală, confuzie, dureri de cap, oboseala cronică sau extenuare, dificultăți în a respira, tensiune arterială crescută, respirație rapidă, lipsă de coordonare sau dureri în piept.

Așadar, când nivelul de oxigen din sânge scade este nevoie de oxigenoterapie, care poate fi începută doar la indicația unui medic specialist.

Cum se calculează oximetria?

Oximetria este măsurarea nivelului de oxigen din sânge. Pentru acest lucru este nevoie de un dispozitiv numit pulsoximetru. Aparatul este în stare sa calculeze saturația periferică a oxigenului (SpO2) și pulsul.

Pulsoximetrele se pot aplica la nivelul unui deget de la mână, de la picior sau la lobul urechii. Rezultatele pot fi afectate la pacientele cu unghii false sau lăcuite.

Nivelul scăzut de oxigen din sânge poate duce la apariția diferitelor boli, cum ar fi: boli pulmonare (BPOC, pneumonie, astm, emfizem, fibroză pulmonară, bronșită), boli de inimă, anemie, febră și inclusiv infectarea mai ușor cu Covid-19.

Foto: Pexels

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot