Ce este pad thai? Cum se prepară pad thai?

de: Sorin Florea
03 09. 2021
Pad thai
Cum se prepara pad thai? Ce este si de unde vine pad thai?

Pad thai este o mâncare tradițională din Thailanda. Acest preparat culinar este servit la majoritatea restaurantelor din țara asiatică, dar poate fi mâncat și pe stradă. Se face de obicei cu tăiței de orez, pui, carne de vită sau tofu, arahide, un ou amestecat și muguri de fasole, printre alte legume. Ingredientele sunt sotate împreună într-un wok, ceea ce creează o distribuție uniformă a căldurii. Odată ce felul de mâncare este aproape de final, acesta este aruncat în sosul thai thai, ceea ce îi conferă preparatului o aromă sărată, acidulată, cu o senzație de dulceață.

Potrivit specialiștilor în gastronomie, se pare că acest fel de mâncare a fost inventat la mijlocul secolului XX, după ce China a adus în Thailanda tăițeii de orez. O ipoteză tradițională susține că acest fel de mâncare a apărut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când țara a suferit o penurie de orez din cauza conflictului și a inundațiilor. Pentru a reduce consumul intern de orez, guvernul thailandez a promovat în schimb consumul de tăiței, iar astfel pad thai a devenit unul dintre preparatele naționale.

Cea mai bună rețetă de pad thai

Pad thai este un preparat culinar foarte delicios și ușor de făcut. Ingredientele sunt ușor de găsit, iar timpul necesar pentru a găti această mâncare este de 30 de minute. Așadar, să trecem la treabă!

Ingrediente

  • un pachet tăieței de orez
  • două bucăți mari de piept de pui
  • două ouă
  •  150 de grame muguri de fasole
  • două cepe verzi tăiate
  • o ceapă albă tăiată
  • o legătură de pătrunjel tocată
  • alune, care pot fi adăugate opțional.

Ingrediente pentru sos

  •  60 ml suc de roșii
  •  3 linguri sos de soia
  •  2 linguri zahăr
  •  1 linguriță usturoi tocat mărunt
  •  1 linguriță unt de arahide
  •  zeama de la o lămâie
  •  piper.

Cum se prepară pad thai?

În prima etapă bucățile de pui se taie cubulețe sau fâșii mici și se asezonează cu sare și piper. Acestea se adaugă într-un woc, tigaie sau cratiță medie care nu lipește și se călesc pentru 6 – 8 minute. După ce au fost gătite, bucățile sunt scoase de acolo și puse într-un bol.

Într-un alt vas se adaugă toate ingredientele pentru sos și se lasă câteva minute pentru a se combina aromele între ele. În tigaia unde au fost prăjite bucățile de pui se adaugă ouăle care este amestecă, iar după un minut se adaugă ceapa albă tocată și mugurii de fasole. Peste toate acestea se adaugă puiul și sosul.

La final se pun tăițeii, care în prealabil au fost fierți conform instrucțiunilor de pe pachet. Toate ingredientele se amestecă bine pentru a se acoperi de sos, iar pentru un plus de savoare și aspect se adaugă ceapă verde tocată mărunt și pătrunjelul. Opțional se pot pune și alune.

Poftă bună!

Foto: Unsplash.com