Cumpărăturile online au devenit o practică la ordinea zilei, în prezent. Tot mai mulți oameni aleg să își achiziționeze produsele dorite din confortul casei și comandă de pe Internet ceea ce au nevoie. Din nefericire, în mediul virtual sunt multe persoane care vor să înșele și să facă bani rapid. De aceea este indicat să fiți atenți de unde vă faceți cumpărăturile și sunt recomandate site-urile serioase, cu istoric.
Dezvoltarea tehnologiei a făcut ca tot mai mulți oameni să îşi cumpere produsele de pe Internet. Un număr din ce în ce mai mare de persoane aleg să plătească cu cardul atunci când achiziționează un produs. Specialiștii în domeniu avertizează populația să fie atentă de unde cumpără din mediul online, fiindcă foarte multe website-uri sunt create doar pentru a vă înșela și a vă lua banii din card.
Până acum ceva vreme, la fiecare tranzacție online cumpărătorul introducea datele cardului și plătea. Ulterior, pentru un plus de securitate, băncile au introdus și parola statică, pentru ca nimeni să nu vă fure banii din card. Așadar, la fiecare tranzacție online, după ce sunt introduse datele cardului trebuie băgată o parolă statică, știută doar de posesorul contului bancar, care inițial a fost generată automat de bancă și este formată din ultimele 6 cifre din CNP-ul propriu. Ea poate fi schimbată oricând de proprietarul contului bancar cu o parolă pe care să o țină minte mai ușor.
Parola statică este diferită de una dinamică, pe care utilizatorii o schimbă la fiecare autentificare sau conectare.
Pentru securizarea contului bancar, după introducerea parolei statice la o plată în mediul online se primește un SMS cu un cod pe telefonul posesorului de card, pentru a fi introdus pe pagina magazinului unde se face achiziția. În felul acesta banca știe că actualul card a fost folosit de către proprietar pentru cumpărături în mediul online și nu a fost furat, drept urmare aceasta aprobă plata și dă drumul la bani.
În concluzie, de acum înainte, cumpărătorul își va autoriza tranzacțiile online cu cardul folosind două metode de securitate: parola statică aleasă de el și codul OTP primit prin SMS.
În România, această schimbare a fost realizată cu data de 14 septembrie 2019, când au intrat în vigoare prevederile Regulamentului European 389/2018, un act normativ de completare a Directivei Europene 2366/2015 privind Serviciile de Plata PSD2. Măsura a fost luată pentru a proteja clientul de eventuale furturi în mediul online.
Parola statică este cea mai populară metodă de autentificare în momentul de față, dar și, totodată, cea mai vulnerabilă, punând în pericol banii pe care îi ai în contul tău bancar. Așa cum spuneam anterior, ca să reduci riscul de compromitere a contului ar trebui să creezi o parolă statică sigură pe care să o gestionezi în mod corespunzător. Pentru asta ar trebui ca parola să fie complexă și să includă o combinație de litere, cifre și, eventual, simboluri.
Conform unor studii, 1234, 1111 şi 0000 – reprezintă 20% din toate parolele formate din patru cifre din lume și sunt, evident, cel mai ușor de ghicit. Cea mai puţin populară combinaţie este 8068. Alte coduri PIN la fel de puțin populare sunt 8093, 9629, 6835 şi 7637.
Foto: Pexels.com