Ce este pașaportul biometric?
Pașaportul este actul oficial cu ajutorul căruia cetățenii pot călători în străinătate. Fiind cetățeni ai Uniunii Europene, românii pot călători în Uniunea Europeană prezentând la vamă doar buletinul. În orice călătorie în afara spațiului Uniunii este nevoie de a avea un pașaport valid. În prezent, oamenii pot opta pentru un pașaport clasic și unul biometric. Ce este pașaportul biometric și cu ce diferă față de cel clasic?
Ce este pașaportul biometric?
Pașaportul este un act oficial care este eliberat de către autoritățile române pentru a servi cetățenilor în călătorii. De-a lungul timpului, puterea pașaportului român a crescut, fiind unul dintre cele mai importante documente din lume.
În funcție de dorința și funcția cetățeanului există mai multe tipuri de astfel de documente:
- Diplomatic
- De serviciu
- Simplu
- Biometric
Acesta conține mai multe informații, printre care:
- Fotografie
- Tipul
- Codul țării (ROU)
- Numărul Pașaportului
- CNP-ul
- Numele și prenumele
- Naționalitatea
- Data nașterii
- Sexul
- Locul nașterii
- Data emiterii și expirării
- Autoritatea emitentă și semnătura celui care deține documentul
Înainte de intrarea României în comunitatea europeană, pașapoartele erau simple, fără date electronice. Astfel că, înainte de anul 2007, o simplă poză lipită pe pașaport era suficientă. Odată cu aderarea în UE, pașaportul stochează electronic datele persoanei în cauză.
Concret, în momentul în care se face pașaportul, se iau cel puțin un set de amprente și se realizează o fotografie, ulterior stocate într-o bază de date. Dacă din diverse motive cetățeanul nu dorește să aibă pașaport biometric, are la dispoziție posibilitatea de a alege unul simplu temporar, cu o valabilitate de doar 12 luni.
Pentru a intra în posesia acestui document, este nevoie de mai multe acte:
- Carte de identitate în original
- Pașaport anterior, dacă există
- Dovada că a fost achitată taxa
Care este diferența între unul clasic și unul biometric?
Cei care vor să călătorească în afara spațiului UE pot să aleagă între pașaportul clasic și cel biometric. Cum am spus mai sus, cei care din diverse motive nu vor unul biometric, pot recurge la unul simplu, dar care are valabilitate de doar 12 luni.
Cea mai mare diferență dintre cele două documente este faptul că cel biometric nu trebuie să fie verificat de agentul de frontieră. În aeroport există o zonă dedicată pașapoartelor biometrice, dar și pentru cele clasice. A doua diferență majoră este faptul că cel biometric are o valabilitate de 10 ani, pe când cel simplu de doar 12 luni.
Foto: Depositphotos.com