Ce este presiunea atmosferică și cum ne influențează viața?

31.10.2023
Ce este presiunea atmosferică și cum ne influențează viața?

Mediul înconjurător continuă să aibă foarte multe necunoscute pentru oameni. De-a lungul timpului, curiozitățile umane au dus la descoperiri care au revoluționat viața. Una dintre ele se numește presiunea atmosferică. Ce este aceasta și cum ne influențează viața?

Ce este presiunea atmosferică?

presiunea atmosferică

În fiecare zi știrile meteo prezintă prognoza temperaturii pe o zi sau pe o perioadă mai îndelungată. Pe lângă vreme, meteorologii mai prezintă un factor pe care oamenii îl iau mai puțin în calcul. Acesta se numește presiune atmosferică și este foarte important pentru modul în care corpul uman reușește să supraviețuiască în natură.

De câte ori nu s-a întâmplat să avem dureri de cap întâmplătoare când vremea se schimbă sau când coborâm din avion. Aceste stări inexplicabile sunt induse de presiunea atmosferică pe care corpul încearcă să o perceapă și cu care să se obișnuiască. Conform specialiștilor, presiunea barometrică / atmosferică este o măsură a presiunii aerului din atmosfera planetei.

Presiunea este creată de moleculele de gaz din aer, extinzându-se în toate direcțiile. Ea există ca presiune exercitată asupra solului pe Pământ, făcând-o ușor de măsurat. Presiunea barometrică este mai mare în momentul în care moleculele de aer sunt mai dens concentrate. Astfel că, în mod constant, la nivelul mării este o presiune mai mare decât la altitudinile montane, unde aerul este mai subțire și mai puțin dens.

Dacă presiunea aerului este scăzută, echilibrul din organism poate fi distorsionat. O schimbare a presiunii afectează în special sinusurile, creând durerile de cap, probleme musculare, grosimea sângelui este crescută, apărând altfel tensiunea arterială.

Unde pe Terra nu trăiește nicio formă de viață?

Planeta Pământ este una în care viața s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Fie că vorbim de evoluții celulare, incendii, spargeri terestre, epoci glaciare, aceste fenomene ne-au adus în prezent, putând să vorbim de viața care există în aproape toate punctele de pe planetă.

Cu toate acestea, există un singur loc pe Terra unde nu se poate dezvolta nicio formă de viață. Undeva în Etiopia există un câmp geotermal, pe nume Dallol, în care sunt numeroase iazuri acide, sărate și fierbinți care nu permit formarea vieții.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot