Ce este prosciutto? De ani buni, mâncarea italiană a pătruns încet și sigur și în viața românilor. Milioanele de români care au muncit pe șantierele sau în restaurantele italiene au adus „acasă” și rețete tradiționale din Peninsulă. Iar faimosul prosciutto este nelipsit de pe masa italienilor și, mai nou, a „românilor”.
Prosciutto este cuvântul italienesc pentru „şuncă”. Acesta se trage din latinescul “perexsiccatus”, care a dat naştere în italiana modernă verbului “prosciugare”, adică “ a usca temeinic, cu grijă”. Numele complet vine de la procesul în sine: pro, care înseamnă „înainte”, și exsuctus, care înseamnă „extragere”.
Produs în zeci de varietăți regionale, jambonul uscat italian cel mai apreciat se găsește în zona de nord din apropierea orașului Parma. În Italia există mai multe tipuri de șuncă tradițională cum ar fi: Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Prosciutto di Modena,
Prosciutto Toscano, Prosciutto Veneto Berico-Euganeo, etc.
Prosciutto este obținut din pulpă de porc (de obicei domestic, dar există și din porc mistreț) crudă și atunci poartă denumirea de prosciutto crudo sau gătită și atunci se numește prosciutto cotto.
„În prosciutto sunt doar trei ingrediente: carnea de porc, sarea de mare și vremea”, se laudă producătorii din Peninsula Italiană.
Prosciutto este delicios ca snack și aperitiv, dar este indicat ca feliile să fie tăiate extrem de subțiri pentru a putea fi savurat. Totodată, acesta poate fi folosit ca topping pentru pizza. În Italia, peninsularii consumă, printre altele, și „prosciutto crudo con melone”, adică „prosciutto cu pepene galben”.
Prosciutto crudo, cunoscut în Spania sub denumirea de Jamon, se evidenţiază bine gustul alături de vin alb sau măsline.
În anul 1967, prosciutto a fost interzis în Statele Unite ale Americii după focarele de gripă porcină africană raportate în Italia. Abia după 20 de ani, USDA a aprobat importul celebrei delicatese italiene.