Prosecco. Ce este prosecco? În ultima perioadă tot mai mulți români consumă la masă faimosul vin prosecco. Totuși, ce este prosecco si cu ce se asorteaza?
Prosecco este un vin spumant, de origine italiană, produs din struguri Glera sau Prosecco. De obicei, vinul denumit prosecco se produce în regiunea italiană Veneto, în apropiere de Veneția. Prosecco se produce de sute de ani și a fost considerat la început drept „Șampania săracului”. Totul a început în satul italian cu numele Prosecco.
Spre deosebire de șampanie, la prepararea căreia se utilizează metoda traditională, iar a doua fermentatie are loc direct în sticlă, la Prosecco a doua fermentație are loc în cisterne din oțel inoxidabil pentru că operațiunea are un preț redus.
Pentru a achiziționa un Prosecco original, cumpărătorii trebuie să gasească pe etichetă termenii DOC (denumire de origine controlată). Veneto si Friuli sunt regiunile italiene din care ar trebui să provină un Prosecco original.
Prosecco nu este diferit doar la preț de șampania produsă în regiunea Champagne din Franţa. În şampanie, aromele care primează sunt: citrice, piersici albe, cireşe şi migdale. Aromele din Prosecco sunt merele verzi, miere, caprifoi şi pere. Şampania este un vin sec ce are o aciditate ridicată, pe când Prosecco este mai dulce. Șampania se asortează cu fructe de mare sau alimente crude, pe când Prosecco se poate servi cu fructe sau mâncare asiatică.