Ce este psoriazis? Tot ce trebuie să știm despre psoriazis
Psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică care determină regenerarea rapidă a celulelor pielii. Inflamația și roșeața din jurul pliurilor axilelor sunt destul de frecvente. Petele psoriazice tipice sunt alb-argintii și se dezvoltă în pete groase, roșiatice. Uneori, acestea se vor sparge și vor sângera.
Psoriazisul este rezultatul unui proces de producție a pielii accelerat. De obicei, celulele pielii cresc adânc în piele și se ridică încet la suprafață. În cele din urmă, cad. Ciclul tipic de viață al unei celule cutanate este de o lună.
La persoanele cu psoriazis, acest proces de producție poate avea loc în doar câteva zile. Din acest motiv, celulele pielii nu au timp să cadă. Această supraproducție rapidă duce la acumularea de celule ale pielii.
Ce este psoriazis?
Petele de psoriazis se dezvoltă de obicei pe articulații, cum ar fi coatele și genunchii. Se pot dezvolta oriunde pe corp, inclusiv mâini, picioare, gât, scalp, față. Tipuri mai puțin frecvente de psoriazis afectează unghiile, gura și zona din jurul organelor genitale.
Psoriazisul nu este contagios. Atingerea unei leziuni psoriazice asupra unei alte persoane nu înseamnă că acea persoană va fi afectată. Medicii nu știu clar ce cauzează psoriazisul. Cu toate acestea, datorită deceniilor de cercetare, aceștia au o idee generală asupra a doi factori cheie: genetica și sistemul imunitar.
Psoriazisul se poate declanșa de la stres, alcool și multe altele, însă nu sunt aceleași pentru toată lumea. Unele medicamente sunt considerate declanșatoare ale psoriazisului. Aceste medicamente includ litiu, medicamente antimalarice, medicamente pentru hipertensiune arterială.
Psoriazisul este cauzat, cel puțin parțial, de sistemul imunitar care atacă în mod eronat celulele sănătoase ale pielii. Dacă o persoană luptă cu o infecție, sistemul imunitar al acesteia va lupta extrem de mult pentru a combate infecția. Acest lucru ar putea declanșa psoriazisul.
Tipuri de psoriazis
Există cinci tipuri de psoriazis: psoriazisul în plăci este cel mai frecvent tip de psoriazis. Academia Americană de Dermatologie estimează că aproximativ 80% dintre persoanele care suferă de această afecțiune au psoriazis în plăci. Provoacă pete roșii, inflamate, care acoperă zone ale pielii. Aceste zone sunt adesea acoperite cu straturi alb-argintii. Aceste plăci se găsesc frecvent pe coate, genunchi și scalp.
Psoriazis gutat
Psoriazisul gutat este frecvent în copilărie. Acest tip de psoriazis provoacă mici pete roz. Cele mai frecvente locuri pentru psoriazisul gutat includ trunchiul, brațele și picioarele. Aceste pete sunt rareori groase sau ridicate ca psoriazisul în plăci.
Psoriazisul pustular
Psoriazisul pustular este mai frecvent la adulți. Provoacă vezicule albe, pline de puroi și zone largi de piele roșie, inflamată. Psoriazisul pustular este de obicei localizat în zone mai mici ale corpului, cum ar fi mâinile sau picioarele, dar se poate răspândi.
Psoriazis invers
Psoriazisul invers provoacă zone luminoase ale pielii roșii, strălucitoare, inflamate. Petice de psoriazis invers se dezvoltă sub axile sau sâni, în zona inghinală sau în jurul pliurilor cutanate ale organelor genitale.
Psoriazis eritrodermic
Psoriazisul eritrodermic este un tip de psoriazis sever și foarte rar. Această formă acoperă adesea secțiuni mari ale corpului simultan. Pielea pare ca arsă de soare. Petele care se dezvoltă adesea se desprind în secțiuni sau foi mari. Nu este neobișnuit ca o persoană cu acest tip de psoriazis să facă febră sau să se îmbolnăvească foarte tare. Acest tip poate pune viața în pericol, astfel încât este nevoie imediat de intervenția unui medic.
Care sunt simptomele psoriazisului?
Simptomele psoriazisului diferă de la persoană la persoană și depind de tipul de psoriazis. Zonele de psoriazis pot fi la fel de mici similare cu câțiva fulgi pe scalp sau cot sau pot acoperi majoritatea corpului.
Cele mai frecvente simptome ale psoriazisului în plăci includ pete de piele roșii, ridicate, inflamate, plăci alb-argintii, piele uscată care poate crapa și sângera, durere, senzație de mâncărime și arsură în jurul zonelor afectate, unghii groase
Simptomele pot varia de la persoană la persoană. Unii oameni vor prezenta simptome complet diferite dacă au un tip mai puțin comun de psoriazis.
Majoritatea persoanelor cu psoriazis trec prin „cicluri” de simptome. Afecțiunea poate provoca simptome severe care pot dura câteva zile sau săptămâni, iar apoi simptomele stagna și pot fi aproape neobservabile. Apoi, în câteva săptămâni sau dacă este înrăutățită de un declanșator comun al psoriazisului, afecțiunea poate reapărea. Uneori, simptomele psoriazisului dispar complet.
Când nu sunt semne active ale afecțiunii, este posibil ca boala să fie în „remisie”. Asta nu înseamnă că psoriazisul nu va reveni, dar deocamdată persoana nu mai prezintă simptome.
Recomandări dietetice pentru persoanele cu psoriazis
Pentru formele moderate până la severe, medicul recomandă tratamentul necesar, oral sau injectat. Cu toate acestea, un mare impact asupra persoanelor care suferă de această afecțiune îl are și stilul de viață sănătos.
Alimentele nu pot vindeca sau chiar trata psoriazisul, dar o dietă sănătoasă ar putea reduce simptomele. Aceste cinci modificări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului și la reducerea aparițiilor.
Persoanele supraponderale care pierd în greutate pot avea o reducere a gravității afecțiunii. Pierderea în greutate poate face, de asemenea, tratamentele mai eficiente. Nu este clar cum interacționează greutatea cu psoriazisul, astfel încât, chiar dacă simptomele rămân neschimbate, pierderea în greutate este încă bună pentru sănătatea generală.
Reducerea aportului de grăsimi saturate. Acestea se găsesc în produsele de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele. Aportul de proteine slabe care conțin acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, sardinele și creveții este esențial pentru pacienții care suferă de psoriazis. Sursele vegetale de omega-3 includ nuci, semințe de in și soia.
Psoriazisul provoacă inflamații. Anumite alimente provoacă și inflamații. Evitarea acestor alimente ar putea îmbunătăți simptomele. Aceste alimente sunt carne rosie, zahăr rafinat, hrană procesată, lactate.
Foto: Wikipedia