Quesadilla este un preparat culinar inspirat din bucătăria mexicană. În secolul al XV-lea, când conchistadorii spanioli au ajus în Lumea Nouă, acest preparat culinar se număra deja printre preferințele poporului mesoamerican. Spaniolii au dat această denumire, care inițial avea o umplutură bazată doar pe brânză. Ulterior au fost adăugate alte ingrediente precum carnea de pasăre, vită, fructe de mare sau legume.
Cu alte cuvinte, quesadilla reprezintă o clătită preparată pe grill sau în tigaie, folosindu-se tortilla. Acest preparat este servit la toate restaurantele mexicane din lume. Modul de preparare ține de ingredientele folosite la umplutură și de-a lungul vremii acestea s-au tot schimbat.
Pentru a prepara o quesadilla este nevoie, în primul rând, de lipii (tortillas). Umplutura diferă de la bucătar la bucătar, însă este indicat să folosiți ingredientele care vă plac. În ultima perioadă, și la noi în România preparatul a început să fie din ce în ce mai comandat. Vă prezentăm mai jos cum să faceți acasă quesadilla.
O rețetă foarte gustoasă este guesadilla cu pui, unde se folosește pentru umplutură următoarele ingrediente: roșii (tăiate cubulețe), ceapă roșie (tăiată mărunt), piept de pui (tăiat cubulețe), parmezan, mozzarella. Puiul se prăjește ușor. Se așează pe fiecare lipie bucățele de roșie, ceapă, mozzarella, parmezan și pui. Se îndoaie lipia și se așează într-o tigaie încinsă. Odată rumenită pe o parte, se întoarce lipia și se rumenește și pe cealaltă parte.
Valoarea nutrițională a unei porții de quesadilla diferă în funcție de ingredientele folosite pentru umplutură. Așadar, dacă sunt folosite legume și carne de pui sau fructe de mare, putem obține un preparat bogat în vitamine și minerale, echilibrat din punct de vedere nutrițional. Important este ca la prepararea termică să se evite, dacă este posibil, folosirea uleiului, iar brânzeturile folosite să fie de bună calitate.
Foto: Pexels.com