Ce este rasismul? Cum se manifestă?

12.06.2020
Ce este rasismul? Cum se manifestă?

Rasismul reprezintă un grup de atitudini, practici și acțiuni care își au sursa în convingerea că diferențele sociale și culturale se explică prin diferențe biologice și ereditare dintre rasele umane. Conform rasismului oamenii pot fi clasificați de la inferiori la superiori. De-a lungul istoriei, avem nenumărate cazuri în care oamenii au fost umiliți și subjugați, fiindcă aveau o culoare diferită a pielii.

Acesta a apărut în urma credințelor și ideologiilor, produse în secolele XIX și XX de către francezii Jules Soury, Joseph Arthur de Gobineau și Charles Maurras sau de germanul nazist Alfred Rosenberg. Conform acestor concepții, oamenii sunt inegali în funcție de etnia căreia îi aparțin sau de culoarea pielii. Apartheidul în Africa de Sud și Ku Klux Klanul în SUA ( organizații rasiste extremiste) au dat dimensiuni aberante rasismului.

Rasismul – oameni inferiori și superiori

Rasismul are la bază convingerea că oamenii sunt împărțiți în entități biologice separate și exclusive numite „rase”. Totodată, există o legătură cauzală între caracteristicile fizice și personalitatea, capacitatea intelectuală, aptitudinile morale, iar anumite rase sunt prin naștere superioare altora.

Din punct de vedere psihologic, rasismul este un un „esențialism”. Cu alte cuvinte, esențialismul cognitiv este o formă răspândită și vastă de mecanisme de clasare tipice gândirii umane, care tinde să acorde aptitudini în funcție de aspectul fizic și nația din care face parte o persoană. Din perspectiva biologiei comportamentale, rasismul, machismul, homofobia și religia sunt epifenomene ale dispozițiilor sociale și cognitive umane, pe care nu putem spera să le vedem vreodată dispărând.

Cum să scăpăm de ura rasială?

Modalitatea de a scăpa de rasism este cultivarea raționalismului, însă acest lucru este foarte greu de făcut fiindcă necesită timp, iar abordările intuitive de natură esențialistă se mulțumesc cu legături cauzale aparente sau chiar pur imaginare. Efectele negative ale gândiri umane trebuie combătute prin cele două instrumente pe care societatea modernă ni le pune la dispoziție, anume educația și legislația.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot