Rubarba este o plantă foarte apreciată în Anglia și țările germanice. La noi în țară, ea este gătită, în special, în Transilvania. Saşii aveau cultul rubarbărului. Ei au adus planta cu ei când au venit în România. Aceasta este confundată adesea cu un fruct și este originară din Tibet.
Rubarba este o plantă ierboasă care poate ajunge și la înălțimi de 1-2 m. Frunzele sunt toxice, fiindcă sunt bogate în acid oxalic, o substanță care poate cauza moartea. Planta este folosită atât în medicină cât și în bucătărie unde se folosesc petiolurile (primăvara) și rizomii (toamna, numai de la plantele care au cel puțin 8 ani de vegetație).
De obicei, petiolurile de rubarbă au o culoare rozalie, care pot varia până la roșcat-violaceu. Trebuie specificat că dacă culoarea este mai închisă planta este mai acrișoară. Aceasta se recoltează în perioada mai – iunie, fiindcă după aceea devine amară
Rubarba este bogată în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine (mai ales vitamina C). De asemenea, ajută la tratarea anemiilor și afecțiunilor digestive și are efect antiinflamator. Este indicat să fie consumată de cei care suferă de hipertensiune și colesterol ridicat. Datorită proprietăților sale, planta a fost folosită pentru acrirea ciorbelor, pentru prepararea prăjiturilor răcoroase de vară, dar și pentru compoturi și siropuri.
Planta are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman, astfel, ea fiind folosită în tot felul de rețete. Vă prezentăm mai jos cum să faceți tartă cu rubarbă, o delicatesă care nouă ne-a plăcut foarte mult.
Cerneți făina și adăugați sarea. În mijlocul făinii faceți o gaură unde adăugați untul topit și oul bătut cu zahăr. Frământați bine până se obține un aluat, apoi acoperiți-l cu o folie alimentară și băgați-l la frigider. Pe o bucată de hârtie de copt se întinde aluatul sub formă de tartă și se ține la frigider până se realizează umplutura. Tijele de rubarbă se spală și se taie în bucăți de 6 – 7 cm. Se amestecă smântâna cu zahărul, făina și scorțișoara. Bucățile de rubarbă se așează peste aluat și se adaugă peste ele smântâna. Tarta se bagă în cuptorul preîncălzit, la foc potivit, timp de 45-50 minute. Se taie după ce s-a răcit bine.
Foto: stirileprotv.ro