Ce este rucola? Păpădia este rucola?

de: Claudiu Petrișor
06 08. 2018
rucola

De câțiva ani, faimoasa rucola a apărut și pe piața de la noi din țară. Aceasta este consumată în stare crudă, ca frunze pentru salate și se pare că este din ce în ce mai iubită. Totuși, mulți dintre români sunt convinși că renumita plantă nu este altceva decât binecuoscuta noastră păpădie. Este adevărat?

Ce este rucola?

Este rucola sau nu păpădie? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun multe gospodine. Dar, răspunsul este NU! Deși atât frunzele de rucola, cât și cele de păpădie pot fi folosite pentru salate și au multe proprietăți similare, acestea fac parte din familii diferite.

Ce este avocado? Cum arată un avocado?

Faimosa plantă și păpădia au aproximativ același conținut de proteine per suta de grame: 2,58 g în cazul rucolei și 2,7 g în cazul păpădiei. În ceea ce privește conținutul de apă al plantei, frunzele de rucola au 91,71 de grame de apă per 100 de grame, iar cele de păpădie 85,6 grame de apă per suta de grame.

Care sunt peștii fără oase?

Frunzele celor două plante sunt asemănătoare la aspect și la gust, însă prima are un gust un pic mai piperat, pe când păpădia este ceva mai amară. În limba română, rucola poartă denumirea de voinicică și se folosește și ca plantă medicinală. Așadar, ca o concluzie, cele douăa sunt plante asemănătoare pe alocuri, dar  totuși diferite. Un lucru e clar: ambele sunt la fel de sănătoase.

Curiozități despre rucola:

  • Rucola este un bun afrodiziac. Romanii i-au descoperit calitatile și au folosit-o în combinție cu lavanda, pentru a crea niște băuturi denumite „poțiuni ale dragostei”;
  • Frunzele sunt bogate în vitamina C și conțin ulei de muștar;
  • Planta de rucola poate atinge înălțimea de 30 de centimetri;
  • Deși mulți dintre noi ar crede că este rudă cu salatele, planta este de fapt din familia brassicaceae, ceea ce înseamnă că se înrudește cu broccoli, conopida și varza. De aici și proprietățile sale puternice care combat apariția celulelor canceroase.

Foto: Pexels.com