Ce este ruptura de ligamente?
Situațiile medicale grave pot apărea oricând. Fie că practicăm un sport sau nu, corpul uman este predispus la complicații. Una dintre cele mai comune probleme pe care le au sportivii, în special fotbaliștii, este faimoasa ruptură de ligamente. Ce este ruptura de ligamente, cum se produce și cât timp de repaus este recomandat?
Ce este ruptura de ligamente?
Ruptura de ligamente este una dintre cele mai comune leziuni care apare în momentul în care ligamentul se întinde prea mult sau se rupe complet. Afecțiunea este întâlnită, în special, în timpul activităților sportive și poate afecta orice ligament existent în corp, de la genunchi sau umăr. Aceasta poate fi foarte dureroasă, ducând la o pierdere a mobilității dacă nu este tratată la timp.
Ruptura este de două feluri: parțială și completă. Prima se referă la o leziune de ligament cu o întindere parțială. Este des întâlnită la sportivi. Simptomele pot varia în funcție de gravitatea leziunii, incluzând dureri, umflături și slăbiciuni în zona afectată.
Ruptura de ligament completă este leziunea gravă, ducând la pierderea semnificativă a stabilității articulației. Cauzele includ traume sportive, accidente sau implicarea unei forțe bruște a articulației. Persoanele care au avut luxații, entorse sau fracturi sunt mai predispuși la această afecțiune.
Pe lângă forța impresionantă aplicată ligamentului, mai există și alți factori de risc care pot duce la complicații:
- vârsta
- obezitatea
- istoric de leziuni
- factorii genetici.
Pentru a preveni ruperea ligamentelor este nevoie să se țină cont de mai multe recomandări venite din partea medicilor, printre care:
- încălzirea corectă înainte de exercițiul fizic
- încercarea menținerii unei greutăți sănătoase
- evitarea antrenamentelor prea multe fără pauze suficiente
- purtarea adecvată de încălțăminte.
Ce tratament există?
Medicul specialist este singurul care poate diagnostica ruptura de ligamente. După efectuarea unui examen fizic al pacientului, doctorul poate oferi mai multe opțiuni de tratament:
- odihnă prelungită
- compresie rece.
Cu toate acestea, intervenția chirurgicală poate fi cea care rezolvă total problema, în momentul în care durerile sunt foarte mari sau dispare capacitatea de a merge pe jos.
Recuperarea post operatorie înseamnă utilizarea analgezicelor, precum paracetamolul sau geluri cu ibuprofen. Este nevoie de a se evita exercițiile fizice intense, cum ar fi alergarea pentru un timp de aproximativ 8 săptămâni. În cazul în care timpul de recuperare durează mai mult, se sugerează apelarea la serviciile unui fizioterapeut.
Foto: Depositphotos.com