Ce este și cum funcționează un sindicat?

20.10.2022
Ce este și cum funcționează un sindicat?

Odată cu dezvoltarea societăților lumea s-a schimbat. Au apărut companiile mari cu sute sau mii de angajați, astfel că muncitorii aveau nevoie ca cineva să îi reprezinte în fața patronatului și să le apere drepturile și interesele. În felul acesta, au fost înființate sindicatele, niște organizații profesionale cu scopuri precise.

Istoria sindicatelor

Primele sindicate au apărut în Anglia, undeva la mijlocul secolului al XVIII-lea. Acestea au fost denumite consilii muncitorești și se luptau cu exploatarea capitalistă. Cu timpul, lucrurile s-au diversificat, iar drepturile muncitorilor au început să fie din ce în ce mai bine apărate. Începând cu anul 1868 a apărut Congresul Sindicatului, care a organizat întreaga mișcare sindicală engleză.

Pe măsură ce anii treceau, aceste organizații ale lucrătorilor au prins viață și în Statele Unite ale Americii și în Germania. Modelul a fost cel englez, iar muncitorimea începea să simtă că reprezintă principalul pilon al societății. Într-un fel se poate spune că acolo unde există sindicate există și democrație.

Sindicatele în România

În Dicționarul explicativ al limbii române sindicatul este definit ca o „organizație a salariaților dintr-o întreprindere, înființată conform legii, al cărei scop este apărarea intereselor profesionale, economice și sociale ale membrilor ei”.

Un sindicat puternic este unul care are mulți membri. Forța lui stă, de asemenea, în unitatea acestora, fiindcă este nevoie de o voce comuna care să le reprezinte drepturile și interesele în fața a patronatului. Un sindicat ia naștere după ce o instanță judecătorească îi verifică statutul și vede dacă a îndeplinit toate cerințele conform legii. Membrii plătesc o cotizație și au puterea de a decide prin vot cine se află la conducerea organizației. Tot în felul acesta este decis și planul de acțiune, precum și obiectivele sindicatului.

Constituirea, organizarea, funcţionarea, reorganizarea şi încetarea activităţii unei organizaţii sindicale se reglementează prin statutul adoptat de membrii săi, cu respectarea prevederilor legale. În absenţa unor prevederi statutare exprese cu privire la reorganizarea şi încetarea activităţii organizaţiei sindicale, se vor aplica dispoziţiile de drept comun privind încetarea persoanelor juridice, potrivit lege5.ro.

Prima asociație profesională organizată de la noi din țară a fost „Asociația lucrătorilor tipografi din București”, înființată în 1/13 octombrie 1858 sub numele de „Casa de prevedere și economii a lucrătorilor tipografi”. În 1871 și-a încetat activitatea, iar după numai un an a luat naștere Asociația Generală a tuturor lucrătorilor din România.

Iată câteva dintre principalele sindicate din România:

Foto: germaniamea.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot