Unul dintre cele mai scumpe condimente din lume este, cu siguranță, șofranul. De fapt, șofranul este o plantă ce crește în zona mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație. Costul unui kilogram de șofran se ridică la 30-40 de mii de euro. De ce?
Puțină lume știe că este nevoie de un kilogram de flori proaspete pentru a produce doar cinci grame de şofran uscat. De fapt, pentru un kilogram de condiment trebuie recoltate între 130.000 și 250.000 de flori din care se rețin numai stigmatele. Fiecare floare, care înfloreste doar o dată pe an, timp de o săptamana, produce 3 stamine. Procesul de recoltare este făcut manual și doar așa se poate obține „aurul roșu”, așa cum mai este denumit șofranul.
Șofranul (originar din Persia) este extrem de bogat în fier, uleiuri volatile, proteine, sodium, potasiu și multe vitamine. Șofranul este folosit în bucătărie pentru a potența aroma alimentelor și, de asemenea, uneori poate înlocui cu succes sarea. Nu ar trebui să se utilizeze mai mult de 5 fire de șofran pentru o persoană, iar dacă șofranul este pudră nu este recomandată o canitate mai mare de 30 de miligrame de persoană. Totodată, șofranul trebuie folosit cu moderație din cauza gustului amărui.
Condimentul are și beneficii medicale. Conform oamenilor de știință, șofranul acționează benefic asupra inimii și aparatului respirator, fiind un antioxidant natural. Cel mai scump condiment din lume este un remediu eficient pentru afecţiunile hemoroidale, echmoze, conjunctivite, flegmoane şi chiar dureri dentare.
Foto: Pexels.com