Șomajul tehnic se găsește în Codul Muncii și termenul a tot fost auzit, în ultima perioadă, în mass-media. Definiția și explicația despre cum funcționează acesta o vom relata mai jos, astfel încât lumea să înțeleagă foarte bine ceea ce reprezintă, de fapt, șomajul tehnic. Totodată, în rândurile de mai jos vom analiza și situația în care acesta este activat.
Pe înțelesul tuturor, șomajul tehnic este reglementat prin art. 53 al Codului Muncii și reprezintă întreruperea sau reducerea temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă şi este cauzată de motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Potrivit art. 53 din Codul Muncii, pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat.
De asemenea, pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare, salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
Așa cum spuneam mai sus, angajatorii pot ține angajații acasă atâta timp cât doresc, iar aceștia din urmă trebuie să fie la dispoziția firmei pentru a reveni la muncă atunci când le este cerut. Trebuie specificat că, indemnizaţia care se plateşte din bugetul asigurărilor pentru şomajul tehnic este egală cu 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Pentru a beneficia de șomaj tehnic pot fi depuse cereri online fie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), fie la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).
Documentele necesare:
• Cerere acordare a şomajului tehnic
• Declaraţie pe propria răspundere
• Lista de angajaţi
Așadar, șomajul tehnic este o modalitate prin care angajatorul își menține angajații pe perioada suspendării activității din diferite motive.
Foto: Pexels.com