Gastronomia cunoaște o creștere continuă. Zilnic, supermarketurile primesc produse pe care cei mai curioși dintre noi nu le cunosc și nici nu au auzit de ele. Astfel că, în ultimii ani a ajuns să fie foarte populară tapioca. Fruct, legumă.. nu știm sigur. Ce este tapioca și ce poate fi gătită cu ea?
În fiecare zi, continuăm să ne mirăm de ce mai există pe această planetă. Piața din România începe să se îmbogățească cu produse provenite din Asia, Africa sau America de Sud.
Maniocul, copacul din care se extrage tapioca, a fost adus în Europa pentru prima data de exploratorii portughezi și spanioli. Planta este cultivată în întreaga lume tropicală, în deosebire în Brazilia, Nigeria și Thailanda.
Interesant este faptul că rădăcina copacului este toxică pentru corpul uman, deoarece conține glicozide cianogenice. Prin procesarea rădăcinii acești compuși sunt distruși și se permite consumul ulterior.
Tapioca este un extract de amidon, provenit din America de Sud. Este estrasă dintr-un arbust din zona tropicală cu rădăcini groase, din care se obține o substanță făinoasă. Acest extract a devenit cunoscut pentru că nu conține gluten, deci este potrivit pentru diete. Conform unui articol medical, 150 grame de perle de tapioca au: 1,5 mg Omega-3, 3 mg Omega-6, calciu, fier, vitamina B6 și 0% grăsimi saturate și acizi grași.
Românii sunt un popor pretențios în materie de gastronomie. Astfel că Nu, nu se poate face ciorbă cu tapioca. În schimb, tapioca poate fi găsită sub formă de perle, făină sau amidon.
Cea mai cunoscută formă de tapioca este cea de perle. Cei din generația nouă cunosc produsul stradal numit Bubble Tea. Deși denumirea nu spune foarte multe, Bubble Tea este un tip de băutură cunoscută la nivel internațional formată din ceai, lapte și perlele de tapioca.
Totodată, cu acest produs se mai pot face în bucătărie următoarele:
Foto: Depositphotos.com