Ce este Telegram? Cum funcționează aplicația Telegram?
Telegram reprezintă concurența celor de la WhatsApp, precum și a Messenger-ului de la Facebook. Telegram este un serviciu si o aplicație de mesagerie mobilă și desktop, bazată pe cloud, unde utilizatorii pot trimite mesaje text, imagini, clipuri video, fișiere audio sau de orice alt tip. Aplicația este disponibilă pentru pentru Android, iOS, Windows Phone, Windows NT, macOS și Linux.
Ce este Telegram?
Software-ul a fost dezvoltat de Telegram Messenger LLP, o companie înregistrată în Londra și deținută de rusul Pavel Durov. Potrivit datelor oficiale, platforma numără peste 500 de milioane de utilizatori şi este într-o continuă creştere.
Cât de sigur este serviciul Telegram?
Platforma a fost criticată intens de specialiștii în criptare, care spun că nu oferă o securitate foarte bună. Potrivit acestora, hackeri pot, destul de ușor, să spargă modul de stocare a datelor. Cu toate acestea, tot mai mulți utilizatori aleg să renunțe la WhatsApp și să folosească noua aplicație.
Mesajele și mijloacele media din Telegram sunt doar criptate client-server și stocate pe servere în mod prestabilit. Serviciul oferă criptarea end-to-end pentru apelurile vocale și chat-urile „secrete”, criptate end-to-end între doi utilizatori online, dar nu pentru grupuri sau canale, scrie Wikipedia.
Cum se folosește Telegram?
Telegram este o aplicație de smartphone, însă dezvoltatorii ei permit și instalarea pe un computer. Din motive de securitate, prima dată când te loghezi la Telegram ai nevoie de un telefon mobil. După ce ai creat contul totul devine ușor și poți folosi fie varianta de mobil, fie varianta de desktop.
Software-ul este ușor de utilizat și se aseamănă foarte mult cu WhatsApp și Messenger. Aplicația permite crearea de grupuri, care pot avea un număr de până la 100.000 de membri. Totodată, utilizatorul poate vedea, tot timpul, câte persoane sunt active în grupul respectiv.
Criticile aduse aplicației
Așa cum spuneam mai sus, aplicația a fost puternic criticată de specialiștii în criptare. Totul a pornit de la faptul că platforma nu stochează informațiile despre utilizatori, fapt care a facilitat activitățile ilegale, cum ar fi protestele și terorismul, precum și imposibilitatea autorităților de a avea acces la informație. Cu toate acestea, în anul 2018, în baza unei hotărâri judecătorești, platforma Telegram a fost de acord să stocheze informații despre utilizatorii suspecți de activități ilegale și să le prezinte autorităților, la cerere.
Foto: themoscowtimes.com