Ce este tie-break? Tie-break-ul în tenis

30.01.2020
Ce este tie-break? Tie-break-ul în tenis

Tenisul de câmp este unul dintre cele mai frumoase sporturi din lume. Sunt foarte mulți jucători, atât profesioniști cât și amatori, care practică acest sport din pasiune. Toți practicanții visează să ajungă la un moment dat asemeni lui Roger Federer sau Simona Halep.

Ce este tie-break?

Suporterii tenisului umplu arenele peste tot în lume ca să își vadă favoriții jucând. Sistemul de punctare în tenis este unul diferit față de alte sporturi. Se începe de la 0-0, iar când cineva câștigă o minge este recompensat cu 15 puncte. Dacă jucătorul câștigă încă un punct ajunge la 30 de puncte și după aceea la 40 de puncte. Câștigarea următoarei unei mingi presupune adjudecarea primului game din set.

Un set are șase game-uri, iar primul jucător care ajunge la acest număr câștigă. Dacă într-un meci, într-unul dintre set-uri se ajunge la 6-6, intervine tie-break-ul pentru departajarea sportivilor.

Ce presupune tie-break-ul?

Tie-break-ul este sistemul de punctaj care se aplica în set-ul ajuns la scorul de 6-6 la game-uri. În tie-break, scorul se ține 0, 1, 2, 3, etc. Primul jucător sau echipa care obține 7 puncte castigă game-ul și set-ul cu condiția să fie o diferență de două puncte față de oponent. Dacă este necesar, tie-break-ul va continua până ce această diferență este realizată.

Jucătorul care urmează la serviciu va servi primul punct al tie-break-ului. Următoarele două puncte va servi oponentul(ții) (la dublu jucătorul echipei adverse care urmează la serviciu). După aceasta fiecare jucător / echipă va servi alternativ câte două puncte până la sfârsitul tie-break-ului (la dublu, alternanța la serviciu în fiecare echipă va continua în aceeași ordine ca în timpul acelui set). Jucătorul / echipa a cărui rând a fost să servească primul în tie-break va fi primitor în primul game al setului următor.

Indiferent de sistemul de punctaj, tenisul de câmp înseamnă mișcare, sănătate, bani de la un anumit nivel și, evident, multă pasiune.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot