Odată cu apariția supermarketurilor, în România, au apărut tot felul de produse alimentare importate, care până acum le vedeam doar la televizor. Sau nici acolo. Unele dintre ele sunt naturale, în timp ce altele sunt modificate genetic. Oamenii trebui să fie atenți atunci când cumpără produse alimentare, fiindcă organismul uman este sensibil și se poate ajunge la un dezechilibru al metabolismului.
Un produs alimentar cu care românii nu sunt familiarizați foarte bine se numește brânza tofu. Această brânză de soia a apărut în țara noastră la mijlocul secolului al XX-lea. Unii o consumă cu regularitate, în schimb ce alții o evită, având un gust diferit față de brânza normală cu care românii sunt obișnuiți
Toful a apărut, pentru prima dată, în China și s-a răspândit ușor în Orientul îndepărtat. Alimentul are ca ingrediente boabe de soia, apă și produse de coagulare. Nu mulți știu, însă tofu se produce la fel ca brânza normală, prin închegarea laptelui de soia și scurgerea sa ulterioară.
100 de grame de tofu au următoarele valori nutriționale:
Așadar, toful este un produs natural, scăzut în calorii și fără gluten. Alimentul reprezintă o sursă importantă de fier și calciu, neavând niciun pic de colesterol. Persoanele vegane și vegetariene consumă acest produs din abundență, fiind o sursă importantă de proteine. Potrivit specialiștilor în nutriție, tofu conține izoflavone, precum fitoestrogenii. Izoflavonele pot avea atât proprietăți estrogen-agoniste, cât și estrogen-antagoniste, care pot ajuta la protejarea împotriva unor tipuri de cancer, boli de inimă și osteoporoză.
Majoritatea adultilor ar trebui sa consume aproximativ 56 de grame, cat este cantitatea zilnica recomandată, potrivit lui Donald Layman, profesor de nutritie la Universitatea Illinois. Cei care fac însă sport au nevoie de 0,77 de grame de proteine zilnic, pentru fiecare jumatate de kilogram din greutatea lor.
Foto: Wikipedia