Ce este un algoritm? Exemplu de algoritm
Lumea tehnologiei este plină de cuvinte la modă: AI, supercomputere, învățarea automată, cloud, calculul cuantic și multe altele. Unul este folosit, în mod frecvent în calcul, și anume algoritm.
În sensul cel mai general, un algoritm reprezintă o serie de instrucțiuni care spun unui computer cum să transforme un set de fapte despre lume în informații utile. Faptele sunt date, iar informațiile utile sunt cunoștințe pentru oameni, instrucțiuni pentru mașini sau intrare pentru încă un alt algoritm.
Există multe exemple obișnuite de algoritmi, de la sortarea seturi de numere la găsirea de rute prin hărți până la afișarea informațiilor pe un ecran.
Cum putem explica mai bine ce este un algoritm?
Pentru a înțelege conceptul de algoritmi, ne putem gândi la procesul de îmbrăcare dimineața. Puțini oameni se gândesc la asta. Dar cum putem scrie procesul acesta sau cum putem spune unui copil de 5 ani abordarea noastră? Ei bine, dacă răspundem la aceste întrebări într-un mod detaliat se obține un algoritm.
Pentru un computer, intrarea reprezintă informațiile necesare pentru a lua decizii. Când ne îmbrăcăm dimineața, de ce informații avem nevoie? În primul rând, trebuie să știm ce haine avem la dispoziție în dulap. Atunci s-ar putea să ne gândim care este temperatura, care este prognoza meteo pentru ziua respectivă, ce anotimp este și poate câteva preferințe personale.
Toate acestea pot fi reprezentate în date, care sunt în esență simple colecții de numere sau cuvinte. De exemplu, temperatura este un număr, iar o prognoză meteo poate fi „ploioasă” sau „însorită”.
Urmează inima unui algoritm, și anume calculul. Calculele implică aritmetică, luare a deciziilor și repetare.
Deci, cum se aplică acest lucru la îmbrăcare? Luăm decizii făcând niște calcule pe acele cantități de intrare. Dacă îmbrăcăm o jachetă poate depinde de temperatură și ce jachetă alegem poate depinde de prognoză.
Pentru un computer, o parte a algoritmului nostru de îmbrăcare ar arăta ca „dacă temperatura este sub 20 de grade și plouă, atunci alegem jacheta de ploaie și o cămașă cu mânecă lungă pe care să le purtăm dedesubt”.
După ce am ales hainele, trebuie să le îmbrăcăm. Aceasta este o parte cheie a algoritmului nostru. Pentru un computer, o repetiție poate fi exprimată ca „pentru fiecare piesă de îmbrăcăminte, îmbrac-o”.
În cele din urmă, ultimul pas al unui algoritm este ieșirea, exprimând răspunsul. Pentru un computer, ieșirea reprezintă de obicei mai multe date, la fel ca intrarea. Permite computerelor să înșire algoritmi împreună în moduri complexe pentru a produce mai mulți algoritmi.
Cu toate acestea, rezultatul poate implica și prezentarea de informații, de exemplu punerea cuvintelor pe un ecran, producerea de indicii auditive sau o altă formă de comunicare.
Deci, după ce ne-am îmbrăcat, ieșim în lume, pregătiți pentru elementele și privirile oamenilor din jurul nostru.
Învățare automată
Uneori este prea complicat să explici un proces de luare a deciziilor. O categorie specială de algoritmi, algoritmi de învățare automată, încearcă să „învețe” pe baza unui set de exemple de luare a deciziilor din trecut. Învățarea automată este obișnuită pentru lucruri precum recomandări, predicții și căutarea de informații.
Pentru exemplul nostru de îmbrăcare, un algoritm de învățared automată ar fi echivalentul cu a ne aminti deciziile anterioare cu privire la ce să purtăm, să știm cât de confortabil ne simțim purtând fiecare articol și poate care ținute au primit cele mai multe aprecieri și să folosim acele informații pentru a face alegeri mai bune.
Deci, potrivit The Conversation, un algoritm este procesul pe care un computer îl folosește pentru a transforma datele de intrare în date de ieșire. Un concept simplu și, totuși, fiecare piesă de tehnologie pe care o atingem implică mulți algoritmi.
Foto: Depositphotos.com