Cum să-ți potolești foamea rapid într-o zi extrem de aglomerată? Mergi rapid la un fast-food sigur și îți comanzi un chebap (în turcă se scrie Kebap) și un ayran. Merg ca unse împreună, iar energia revine ca prin minune.
Cu toate acestea, multă lume nu știe exact ce este un ayran. Această băutură de iaurt din Orientul Mijlociu, este deosebit de populară în Turcia, deși este consumată și în alte regiuni.
În Turcia, această băutură este atât de populară încât este ușor de găsit în majoritatea restaurantelor fast-food. În timpul verii, oamenii consumă ayran ca pe o băutură răcoritoare. Unele magazine vând ayran gata făcut, însă este foarte ușor de preparat și acasă.
Cea mai simplă formă de ayran se face prin amestecarea iaurtului cu apă și sare în părți egale după gust. Rezultatul este o băutură subțire, adesea acoperită cu o spumă fină. Ayran este servit în mod tradițional rece și poate fi agitat sau amestecat chiar înainte de a fi servit. Oamenii beau ayran simplu sau alături de alte preparate, în special cele cu carne picantă.
În unele regiuni din Orientul Mijlociu se poate prepara ayran cu apa de castravete sau diverse ape florale în locul apei simple. Acesta poate fi aromatizat cu mentă proaspătă, piper pisat sau usturoi. În Iran, este uneori carbonatat.
Ayran se mai numește laban arbil, doogh, sheninah, moru sau tan, în funcție de locul din Orientul Mijlociu. În Turcia, ayranul este în mod natural sărat. Tipul de iaurt folosit are un impact profund asupra aromei ayranului. Iaurtul din lapte de oaie este mai acidulat, în timp ce iaurtul din lapte de capră poate fi iute și uneori ușor acru. Iaurtul din lapte de vacă este dulce și mult mai cremos, iar ayranul poate fi făcut și cu iaurturi din lapte de cal sau de cămilă.
Ayran se face cu doar 3 ingrediente în doar 5 minute. Ai nevoie de iaurt, apă (plată sau carbogazoasă) și sare. Cantitatea de sare depinde de cât de sărată îți dorești să fie băutura. Dacă vrei ca băutura să fie mai subțire, atunci adaugă mai multă apă și dacă îți place mai densă, pune mai mult iaurt.
Pentru a te asigura că obții consistența potrivită, mai întâi adaugă iaurtul într-un castron mare sau într-un blender și amestecă-l câteva secunde. Apoi pune treptat apa în iaurt și amestecă până ajunge la consistența potrivită.
Ayran este o băutură foarte sănătoasă, deoarece ajută la construirea mecanismului natural de apărare al organismului. Principalul ingredient folosit pentru a face această băutură răcoritoare este iaurtul care este plin de proteine, calciu și probiotice naturale. Această băutură este foarte bună pentru hidratarea corpului și, de asemenea, ajută sistemul digestiv.
Foto: Wikipedia.com