Ce este un browser? Cum funcționează un browser?

05.10.2020
Ce este un browser? Cum funcționează un browser?

Ce este un browser? Internetul a schimbat definitiv lumea. Saltul tehnologic realizat cu ajutorul Internetului a făcut ca umanitate să se dezvolte într-un ritm accelerat. În ziua de astăzi, aproape orice informație poate fi găsită online. Pentru ca o persoană să poate naviga virtual are nevoie de un navigator web.

Ce este un browser?

Un browser este un program care permite utilizatorilor să afișeze text, grafică, video, muzică și alte informații situate pe o pagină din World Wide Web. Totodată, cu ajutorul acestui software se poate comunica cu furnizorul de informații și chiar și ei între ei. Un browser mai este numit și navigator Internet, browser web, navigator web sau explorator web.

În momentul de față, cele mai cunoscute navigatoare la nivel mondial sunt: Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome, Mozilla Camino, Opera Software – Opera, Nintendo DS browser și Flock.

Cum funcționează un browser?

Indiferent de exploratoarele web folosite, acestea expediază solicitările http către server și primesc de la ele datele care se prelucrează după standardele aprobate (protocol). Faptul că dumneavoastră puteți citi această informație se datorează tot unui browser pe care ați ales să îl folosiți. Cu alte cuvinte navigator-ul crează pagina web.

Ce este Internetul?

Termenul de Internet a apărut prima dată în anul 1974 și era o prescurtare de la internetworking. Internetul este, conform definiției, o reţea unitară de computere şi alte dispozitive cu adrese computerizate, toate conectate între ele şi operând coordonat graţie unui ansamblu standardizat de protocoale de transfer de date. Cel care a pus bazele WWW-ului pe care îl cunoaștem astăzi, lucrând la crearea protocolului HTTP a fost Sir Tim Berners-Lee. Tot acesta este cel care a creat și primul browser, denumit, cum altfel, WorldWideWeb.

World Wide Web este, de fapt, o rețea mondială și reprezintă totalitatea site-urilor / documentelor și informaților de tip hipertext legate între ele, care pot fi accesate prin rețeaua de Internet.

Care sunt cele mai bune browsere?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot