Ce este un browser? Browser web

11.05.2021
Ce este un browser? Browser web

Oamenii trăiesc astăzi într-o lume în schimbare rapidă, cu orizonturi în expansiune. Tehnologia le-a adus nu doar experiențe noi, ci și o nouă dimensiune a vieții lor de zi cu zi într-o lume eterică pe care o cunoaștem ca „fiind online”.

Browser. Odată ce a fost în principal un instrument pentru școală și muncă, astăzi web-ul este utilizat pentru orice, de la răspunsuri la întrebări, până la cumpărături, până la chat-uri video cu prietenii și familia. Dar, în timp ce folosim cu toții internetul, puțini dintre noi știu cum funcționează acest instrument cu adevărat.

Ce este un browser de Internet? Definiția browserului

Un browser de internet, cunoscut și sub numele de browser web sau pur și simplu browser, este un program software care permite vizualizarea unor pagini web pe computer. Aceasta ar putea fi poarta de acces către internet. De exemplu, dacă vrem să cumpărăm ceva online, trebuie mai întâi să deschidem un site web în browserul nostru web.

Scopul principal al unui browser de internet este de a traduce codul pe care îl folosesc computerele pentru a crea site-uri web în text, grafică și alte caracteristici ale paginilor web pe care suntem obișnuiți să le vedem astăzi. Browserele web au evoluat semnificativ de când au fost introduse pentru prima dată în 1990.

Primul browser web

Primul browser web s-a numit WorldWideWeb și ulterior și-a schimbat numele în Nexus. Creat de Sir Tim Berners-Lee, a fost lansat în 1990 și a oferit oamenilor un mod de bază de a vizualiza paginile web. Cu toate acestea, a fost un drum lung de experiența online captivantă pe care o avem astăzi.

Fără browsere, internetul așa cum îl cunoaștem astăzi nu ar fi posibil. Internetul era bazat pe text, fad și nu putea fi folosit fără cunoștințe tehnice. Acest lucru a limitat numărul de persoane care au avut capacitatea și interesul de a utiliza internetul. La începutul anilor ’90, audiența era atât de mică și atât de nișată încât majoritatea companiilor nu aveau prezență online, iar site-urile de cumpărături, precum eBay și Amazon nu ar fi avut niciodată șansa de a atrage o mulțime decentă.

Browser

Acest lucru a început să se schimbe odată cu introducerea Mosaicului în 1992. Browserul Mosaic a contribuit la transformarea internetului. Interfața grafică a făcut navigarea pe web ușor de înțeles și capacitatea de a afișa grafică pe site-uri a făcut paginile web mai interesante.

Mai mult decât atât, oamenii nu mai aveau nevoie să fie programatori pentru a se distra online. Cu mai mulți oameni care petrec mai mult timp pe internet, companiile au fost ușor de urmărit. Comerțul electronic, loteriile online, rețelele de socializare și multe alte lucruri pe care le considerăm astăzi utile ar fi imposibile fără browserele de internet.

Ce browsere de internet sunt disponibile astăzi?

Majoritatea browserelor sunt disponibile pentru descărcare gratuită. Cele mai populare șase browsere de internet de astăzi includ:

Datorită modului în care sunt codate, unele site-uri web se afișează mai bine într-un browser de internet sau altul. Din acest motiv, este o idee bună să avem cel puțin două browsere disponibile pe computer. Dacă o pagină nu funcționează în browserul principal, acesta ar putea funcționa fără cusur în browserul secundar.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot