Ce este un eseu? Ce este eseul? Cât de mare trebuie să fie un eseu?

de: Claudiu Petrișor
25 02. 2019
eseu_bun_bun

Eseu. „Ce este eseul?”, se întreabă, pe bună dreptate, mulți dintre elevii de gimnaziu, dar și cei de liceu. Ce este un eseu, care este structura sa și cât de lung ar trebui să fie acest text?

Ce este eseul?

Eseul este un text scris cu scopul de a prezenta și argumenta un punct de vedere al autorului pe o temă dată. La fel de bine, conform definiției, un eseu poate fi un studiu de proporții restrânse asupra unor teme filozofice, literare sau științifice, compus cu mijloace originale, fără pretenția de a epuiza problema. De cele mai multe ori, eseul este o specie de proză literară, fixată la granița cu literatura, care îmbină elemente ale tuturor stilurilor funcționale.

Concret, într-un eseu, autorul poate consemna idei, poate include părerea personală într-o manieră elegantă și poate ridica o anumită problemă fără a încerca însă să o rezolve.

Cât de mare trebuie să fie un eseu?

Structura unui eseu trebuie să aibă introducere, cuprins și încheiere. De cele mai multe ori, cel care cere scrierea unui eseu trebuie să specifice mărimea acestuia. Pot exista esee de o pagină sau chiar de zece pagini, în funcție de tema abordată. Mărimea eseului trebuie să respecte regula de +/- 10%. Așadar, textul final poate fi mai scurt sau mai lung cu doar 10% din cererea inițială. Așadar, un eseu de 4.000 de cuvinte poate avea o mărime cuprinsă între 3.600 și 4.400 de cuvinte.

Care este structura eseului?

Eseul trebuie să aibă o structură bine definită pentru a putea fi înșeles mai ușor.

  • În secțiunea de Introducere trebuie specificat ce înseamnă subiectul eseului și care este importanța lui. Tot aici, autorul va scrie ce aspecte urmează să prezinte și de ce.
  • În secțiunea de Cuprins, autorul trebuie să dezvolte argumentația și să abordeze 3-4 idei principale, care să fie însoțite de exemplificarea ideilor.
  • În sectiunea de Încheiere (Concluzie), autorul trebuie să recapituleze ideile principale și să prezinte eventualele concluzii.

Cuvinte care au dispărut din limba română! Ce înseamna „boreasă”, „duhan” sau „făgădău”?

Cum sa-scrii-un-eseu from Isidhor

Foto: Pexels.com