Unii dintre noi aleg să fie propriul șef, să testeze o nouă carieră sau să aibă o preocupare care se concentrează pe o anumită pasiune. Din acest motiv, freelancing-ul poate fi calea de urmat.
Cu toate acestea a fi freelancer nu te scutește de plata unor anumite taxe, deși în Codul Fiscal din România nu sunt reglementări care să încadreze veniturile provenite într-o anumită categorie. Recomandarea specialiștilor este declararea acestora într-o categorie de venit ce se poate impoza.
În esență, freelancer-ul este o persoană care lucrează pentru sine, mai degrabă decât pentru o companie. În timp ce profesioniștii independenți își asumă munca contractuală pentru companii și organizații, freelancerii sunt în cele din urmă independenți.
Ei sunt responsabili pentru tot felul de lucruri care nu se aplică angajaților tradiționali, cum ar fi stabilirea orelor de lucru, urmărirea timpului petrecut pentru diferite proiecte, facturarea clienților și plata propriilor taxe de angajare și de afaceri. Un freelancer nu este considerat „angajat” de companiile pentru care lucrează, ci mai degrabă „contractor”.
Fiecare slujbă are argumente pro și contra, iar freelancing-ul nu diferă. Foarte important înainte de a face acest pas este conștientizarea provocărilor.
Avantajele unui freelancer
Controlul asupra volumului de muncă, asupra clienților cu care lucrează un freelancer și cu venitul acestuia reprezintă un beneficiu semnificativ al acestui tip de muncă. Când lucrezi independent, tu deții frâiele. Tu singur stabiliești de ce activități să te ocupi, ce clienți dorești să ai și ce tarife ceri pentru munca prestată. În funcție de experiență, un freelancer poate lucra cu jumătate de normă, dar să fie plătit pentru normă întreagă.
Flexibilitatea și munca la distanță sunt, de asemenea, un avantaj. De cele mai multe ori, lucrul la proiecte independente implică lucrul la biroul de acasă în timpul orelor pe care le alegi singur. Vor fi termene de îndeplinit, dar decizi când și unde lucrezi.
Dezvantajele unui freelancer
Odată cu controlul suprem vin responsabilități suplimentare. În calitate de freelancer, ești proprietarul unei companii și trebuie să fii la zi cu impozitele, facturile, plățile primite, găsirea propriei asigurări de sănătate și cumpărarea fiecărui software și tehnologie de care aveți nevoie pentru a-ți finaliza munca.
Volum de muncă mare, venituri mari, volum de muncă mic, venituri mici. Un alt dezavantaj al muncii independente este că unele luni pot fi foarte încărcate, iar altele deloc, ceea ce conduce către un venit instabil. Te poți baza pe un contract consecvent cu un singur client, doar că se poate ca dintr-o dată să nu mai aibă nevoie de tine. Freelancingul necesită o bună gestionare a banilor și aprovizionarea constantă a noilor clienți.
Foto: Pexels.com