Ce este un huhurez? Unde poți întâlni un huhurez?
Majoritatea oamenilor când se gândesc la păsări de noapte se duc cu ideea la bufnițe, însă există numeroase specii, care sunt active după ce lumina apune. Una dintre aceste păsări se numește huhurez. Aceasta face parte din familia Strigidae și se hrănește, precum bufnița, cu mamifere mici, în special șoareci.
Ce este un huhurez?
Există două specii ale acestei păsări, iar diferențele țin mai mult de dimensiuni, dar și de unele obiceiuri. Ambele specii de păsări aparțin genului Strix, care în limba greacă înseamnă bufniță. Specialiștii în ornitologie numesc huhurezul de talie mică Strix aluco. Acest tip de pasăre se găsește pe întreg continentul european, exceptând Islanda, unde condițiile meteo nu îi sunt favorabile. La noi în țară Strix aluco se găsește peste tot, indiferent de anotimp.
Huhurezul de talie mică
Huhurezul de talie mică are o lungime a corpului cuprinsă între 37 și 43 cm, în timp ce anvergura aripilor este între 81 – 96 cm. Acest tip de pasăre are o greutate normală cuprinsă între 440 și 553 grame, cu mențiunea că femelele sunt un pic mai mari decât masculii.
În țara noastră, pasărea se găsește, în special, în zonele cu păduri, preferând să cuibarească în copaci, însă ea poate fi văzută și în orașe sau pe lângă gospodării, seara și noaptea. Huhurezul de talie mică îi place să mănânce insecte, viermi, melci, reptile, amfibieni, pești și chiar păsări mici. Potrivit datelor oficiale, la nivel mondial trăiesc între 1.400.000 – 2.400.000 indivizi, iar în țara noastră se găsesc între 20.000 și 60.000 de perechi.
Huhurezul de talie mare
Specialiștii în ornitologie au numit huhurezul de talie mare Strix uralensis. Huhurezul de talie mare este asemănător cu fratele lui mai mic, diferența fiind în special de mărime. Această pasăre are o lungime a corpului cuprinsă între 50 și 59 cm, în timp ce anvergura aripilor este între 102 – 124 cm. Masculii au o greutate cuprinsă între 500 – 950 grame, în timp ce femelele au între 570 – 1.300 grame.
Huhurezul de talie mare este mai pretențios decât fratele lui mai mic și poate fi văzut, la noi în țară, în zonele de deal și de munte, în special, în pădurile de gorun, gorun cu fag și fag cu molid. Potrivit datelor oficiale, în lume se găsesc aproximativ 1.140.000 exemplare, iar în România trăiesc între 6.000 – 12.000 de perechi.