Termenul „meme” a apărut în limbajul universal pentru a explica principiile evoluției și vrea să evidențieze de ce anumite idei sau culturi se dezvoltă mai mult decât altele și evoluează. Cuvântul provine din grecescul „mimema” care înseamnă „lucru imitat sau copiat”.
Biologul britanic Richard Dawkins în cartea sa „The Selfish Gene” a dat exemple de meme-uri care apar în melodii, modă, tehnologie sau chiar bancuri. Nu multă lume știe, însă una dintre primele reprezentări documentate ale unui meme vizual este graffiti-ul „Kilroy was here”. Acesta a devenit foarte popular în anii ’40 și a căpătat forme diferite în mai multe state, dovedind cum meme-urile se modifică prin replicare.
Meme-urile puternice trec testul anduranței și transcend timpul și diferitele culturi, timp ce cele slabe sunt uitate, precum evoluția genetică.
Un lucru este cert, lumea s-a schimbat mult odată cu apariția internetului. Acum, ideile sau simbolurile după ce sunt urcate online se propaga cu o viteză incredibilă. Teoretic și practic ele rămân în spațiul virtual, într-un fel sau altul, chiar dacă sunt șterse. Astfel, regula de definire clasică a unui meme se modifică substanțial, datorită caracteristicilor de replicare și mutație, unice în mediul online.
Un meme online este, așadar, un concept care se răspândește rapid de la persoană la persoană prin intermediul canalelor de comunicare din online: mailuri, bloguri, forumuri, imageboard-uri, site-uri de socializare sau servicii de videohosting precum YouTube sau Vine, potrivit Digi24.
În spațiul virtual, meme-urile sunt modificate intenționat de creativitatea oamenilor, iar în unele cazuri replicile ajung să fie mai populare ca originalele. Spre exemplu, un cățel care se joacă poate deveni un meme pe internet, însă același filmuleț peste care se adaugă un text haios poate fi mai popular ca originalul.
Așadar, un meme reprezintă o idee, un stil sau un comportament care se răspândește de la o persoană la alta în interiorul aceleași culturi. Totodată, un meme transportă idei culturale, simboluri, gesturi, ritualuri sau practici care se pot propaga prin intermediul imaginilor, al cuvintelor sau, de ce nu, al gesturilor.
Foto: Pexels.com