Conversia unei intrări electrice mici într-o ieșire cu curent mare nu este o operație ușoară, dar această sarcină este necesară pentru a opera eficient o gamă largă de aparate și vehicule standard. Multe circuite realizează aceste conversii prin utilizarea releelor, care sunt indispensabile în toate tipurile de echipamente electronice.
Releele sunt comutatoare electrice care utilizează electromagnetismul pentru a converti stimuli electrici mici în curenți mai mari. Aceste conversii au loc atunci când intrările electrice activează electromagnetii pentru a forma sau a sparge circuitele existente.
Utilizând intrări slabe pentru a alimenta curenți mai puternici, releele acționează efectiv ca un comutator sau ca un amplificator pentru circuitul electric, în funcție de aplicația dorită.
Releele sunt componente extrem de versatile, care sunt la fel de eficiente în circuitele complexe ca și în cele simple. Ele pot fi utilizate în locul altor forme de comutatoare sau pot fi proiectate special pe baza unor factori precum amperajul necesar. Una dintre cele mai frecvente situații care necesită utilizarea unui releu apare atunci când o aplicație trebuie să treacă de la curent mare la curent redus (sau invers) în același circuit. Releele oferă amplificarea necesară pentru a converti un curent mic într-unul mai mare.
Releele nu se limitează la transformarea intrărilor unice în ieșiri unice în puncte unice ale circuitului. În alte aplicații, un singur releu poate activa mai multe circuite, permițând unei intrări să inițieze multe alte efecte.
Mai mult, relee specifice pot îndeplini funcții mai avansate decât alte componente electronice. Releele de întârziere, pentru a numi doar o categorie, permit sistemelor să ruleze numai pentru o perioadă de timp stabilită sau să înceapă numai după o perioadă de timp stabilită. Aceasta introduce posibilități mai sofisticate pentru construirea sistemelor electronice.
Chiar și atunci când o aplicație nu necesită în mod specific un releu, utilizarea acesteia se poate dovedi benefică. Releele pot reduce nevoia de cabluri și comutatoare de mare intensitate, care sunt scumpe și ocupă spațiu.
Prin urmare, trecerea la relee în sistemele electronice poate reduce dimensiunea sau greutatea carcasei, de exemplu, sau permite producătorilor să încadreze mai multe funcționalități într-un spațiu de aceeași dimensiune.