Se tot vorbește în aceste zile despre bugetari, al căror număr a ajuns pe întreg teritoriul țării la finalul anului 2024 la 1.266.808 de persoane, scrie stirileprotv.ro. Mai mult, se discută despre „sinecuriști”. Ce sunt aceștia și cu ce… se ocupă?!
În limbajul cotidian, termenul de „sinecurist” este adesea folosit pentru a descrie o persoană care beneficiază de un post sau funcție bine plătită, dar care nu presupune un volum semnificativ de muncă sau responsabilități. Cu alte cuvinte, sinecuristul este acea persoană care obține avantaje financiare dintr-o poziție care nu cere un efort real sau o implicare deosebită.
Cuvântul „sinecură” provine din limba latină, din expresia „sine cura”, care înseamnă „fără grijă” sau „fără responsabilitate”. Istoric vorbind, sinecurile erau funcții oferite în administrarea bisericii sau în guvernele medievale și renascentiste, care nu presupuneau un grad mare de muncă activă, dar care aduceau venituri substanțiale celor care le dețineau.
De exemplu, un sinecurist putea fi numit într-o poziție religioasă sau (mai ales) politică și, în loc să aibă atribuții complexe, pur și simplu se bucura de privilegii financiare fără prea multe obligații.
Una dintre cele mai mari critici legate de sinecuri este legătura lor cu ineficiența și corupția. Într-o societate în care resursele sunt limitate, așa cum este și cazul României, mulți consideră că sinecurile reprezintă o risipă a fondurilor publice, deoarece persoanele care le ocupă nu contribuie activ la bunul mers al organizației sau instituției respective.
De asemenea, sinecurile pot perpetua inegalitățile sociale și economice, creând o clasă privilegiată care se bucură de beneficii financiare fără a depune un efort real, în timp ce alte persoane, care muncesc din greu, nu primesc aceleași recompense.
Un bugetar român a primit un bonus de pensionare halucinant, de 100.000 de euro, bani cu care putea să își cumpere chiar un SUV Mercedes nou nouț. Sinecuristul în cauză este Teodor Țigan, fost director al Direcției Silvice Arad, la care a făcut referire Ministrul Mediului, Mircea Fechet, vorbind despre anularea bonusurilor prin intermediul „ordonanței trenuleț”, scrie romaniatv.net.