Geometria este o ramură a matematicii care studiază dimensiunile, formele, pozițiile unghiurilor și dimensiunile lucrurilor. Formele plate precum pătratul, cercul, trapezul și triunghiurile fac parte din geometria plană și se numesc forme 2D. Aceste forme au doar două dimensiuni, lungimea și lățimea.
Începând cu secolul al VI-lea î.e.n., grecii au adunat și au extins cunoștințele practice și au generalizat subiectul abstract acum cunoscut sub numele de geometrie, din combinația cuvintelor grecești geo („Pământ”) și metron („măsură”) pentru măsurarea Pamantului.
Un trapez este o figură geometrică plană având 4 drepte, cu o pereche de laturi paralele. Aceste două fețe (a și b din imaginea de mai jos) se numesc bazele trapezului. Celelalte două părți (c și d) se numesc picioare. h este înălțimea trapezului.
Toate unghiurile interne ale unei sume trapezoidale pentru a da 360 °. În plus, unghiurile de pe aceeași parte a unui picior sunt numite adiacente și însumează întotdeauna până la 180 °:
α + β = 180 °
γ + δ = 180 °
Un trapez poate avea și picioare paralele. Laturile paralele pot fi verticale sau înclinate.
Aria unui trapez se găsește conform următoarei formule:
A = (a + b) * h / 2
Un trapez este paralelogram dacă ambele perechi ale laturilor sale opuse sunt paralele.
Un trapez este un pătrat dacă ambele perechi ale laturilor sale opuse sunt paralele; toate laturile sale sunt de lungime egală și în unghi drept unul cu celălalt.
Un trapez poate fi un dreptunghi dacă ambele perechi ale laturilor sale opuse sunt paralele; laturile sale opuse sunt de lungime egală și sunt în unghi drept între ele.
Trapezul a fost cunoscut sub numele de τραπέζιον ‘trapézion’ în greaca veche, care înseamnă literalmente „o măsuță” și se referă și la „patrulater neregulat”. De asemenea, „oid” în greaca veche înseamnă „asemănător”.
Cuvântul trapez a fost introdus în limba engleză în 1570. Marinus Proclus a fost prima persoană care a folosit cuvântul trapez în prima carte a Elementelor lui Euclid.
Trapezul este de trei tipuri:
1. Trapez drept: Are o pereche de unghiuri drepte.
2. Trapezoid isoscel: Are lungimea egală a laturilor neparalele. În imagine, laturile, AD și BC sunt egale.
3. Trapezoid scalen: Nu are nici unghiuri egale, nici laturi egale.
Câteva dintre numeroasele exemple de trapez sunt fața unei cutii de popcorn, geantă de mână și poduri.
Foto: Splash Learn