România este o țară în care se consumă diferite tipuri de alcool. Adesea, auzim doar despre vin, bere sau țuică. În funcție de regiunea în care te afli, este posibil să descoperi noi băuturi cu arome unice, dar care se fac în cantități mai mici. Ce este vinarsul și unde îl putem găsi?
Vinarsul este o băutură alcoolică tare, cu o concentrație de minimum 37%. Aceasta poate ajunge până la 86% și se obține prin învechirea de până la 7 ani a băuturii în butoaie din lemn de stejar. Denumirea atipică provine din regiunea Transilvaniei, care se compune din vin + ars. Aici, cuvântul „ars” înseamnă „distilat”. Pentru cunoscătorii de alcool, vinarsul mai poartă și denumirea de brandy, reprezentând un termen englezesc.
În mod eronat i se atribuie și numele de coniac. În realitate, coniacul se poate numi doar alcoolul care se obține în regiunea Cognac din Franța.
Pe sticlele care se îmbuteliază vinarsul se inscripționează adesea mai multe stele, care reprezintă nivelul de maturare, respectiv învechire. Categoriile clasice sunt de 3, 5 sau 7 stele. Trei stele reprezintă maturarea alcoolului pentru minimum 3 ani, cinci 5 stele 5 ani, iar șapte stele pentru cele cu minimum 7 ani de maturare.
În alte regiuni ale țării, vinarsul nu este o băutură atât de populară din pricina faptului că are un preț superior față de clasicul vin, țuică, dar și pentru că se obține într-un timp lung. Pentru o experiență completă, cei care vor să descopere tainele alcoolului tare, trebuie să ajungă în regiunea Transilvaniei și chiar a Maramureșului, unde se folosește termenul de „jinars”.
România, o țară cu spirit pastoral, a dezvoltat de-a lungul timpului mai multe băuturi alcoolice. Vinul este cea mai comună băutură și este consumat încă de pe vremea dacilor lui Burebista. În funcția de regiunea țării în care vei călători, vei da peste oameni cu povești unice, care vor spune despre cum diferite băuturi au apărut. Frigul Moldovei i-a făcut pe oameni să consume băuturi mai tari, iar vremea prielnică a Dobrogei reprezintă un avantaj pentru vinurile rafinate.
Foto: Depositphotos.com